Qred https://wp.qred.com/se Företagslån utan krångel med banken Mon, 28 Sep 2020 14:10:46 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.10 https://qred.com/se2/wp-content/uploads/2016/08/favicon-144-32x32.png Qred https://wp.qred.com/se 32 32 5 misstag som småföretagare gör – och hur man undviker dem! https://qred.com/se2/blogg/5-misstag-som-smaforetagare-gor-och-hur-man-undviker-dem/ Mon, 18 May 2020 21:44:46 +0000 https://qred.com/se2/?p=9583 När vi skriver det här inlägget är det osäkra och tuffa tider för många småföretagare. En pandemi har lamslagit hela världen och småföretagare får ta en stor del av smällen.  Statistik över konkurser i april 2020 visar att konkurserna i landet har ökat med 30% i år, jämfört med samma månad förra året.  Just nu […]

Inlägget 5 misstag som småföretagare gör – och hur man undviker dem! dök först upp på Qred.

]]>
När vi skriver det här inlägget är det osäkra och tuffa tider för många småföretagare. En pandemi har lamslagit hela världen och småföretagare får ta en stor del av smällen. 

Statistik över konkurser i april 2020 visar att konkurserna i landet har ökat med 30% i år, jämfört med samma månad förra året. 

Just nu går hela 3,5 aktiebolag i konkurs – dagligen. Det är oroande siffror, framför allt för branscher som restaurang och hotellbranschen som lider stora förluster av minskad turism- och besöksnäring. 

De första tre åren är kritiska

I relationer brukar man prata om att det sjunde året i ett parförhållande är det svåraste. Tar man sig bara igenom det året, så har man god chans att leva ihop resten av livet. 

Inom småföretagande pratar man om de tre första åren. Det är då majoriteten av alla nystartade företag antingen går i konkurs eller läggs ned. För de allra flesta är det tre trösklar som de måste ta sig över. Tre utmaningar som ofta sätter käppar i hjulet för företaget, enligt företagarna själva. 

Tre av de största utmaningarna för företagare är:

 • Lagar och regler
 • Bristande arbetskraft
 • Rätt typ av finansiering

Tyvärr kan vi på Qred inte vara behjälpliga med bristande arbetskraft eller lagar och regler, men vi kan hjälpa till med rätt typ av finansiering. Det är något som de traditionella storbankerna har misslyckats med under en lång period. 

Nog om det. 

1. Du har ingen affärsplan

Man kan tro att man inte behöver någon dokumenterad affärsidé eller affärsplan för att det är en sådan enkel och liten verksamhet. Det kan inte vara mer fel. Att sätta sig ned och skriva ned vad man har för affärsidé och plan med företaget kan vara nyttigt av flera anledningar. En anledning kan vara att man får idéer om hur man kan vidareutveckla företaget. En annan kan vara att det användbart vid en ansökan om företagslån, factoring eller om du vill pitcha ditt företag för en investerare

Din affärsplan kan alltså fungera som en karta för dig att navigera med. Ta dig tid till att verkligen skriva ned en bra affärsplan. 

En bra affärsplan innehåller delar om dåtid, nutid och framtid. Tänk på att vara tydlig med delmål och slutmål i din affärsplan. 

2. Du delar inte upp dina privata konton och ditt företags konton

“Jag är bara en frilansare. Jag behöver inte ett företagskort eller separat konto för min verksamhet.” 

“Jag är för liten. Det går bra med mina privata konton och kort.” 

Fel!

Så fort du börjar tjäna pengar på ditt företag är du en företagare. Frilansare, konsult, entreprenör, ägare. Det är bara titlar som beskriver din roll, men i slutändan är det så att du behöver dela upp din privata ekonomi och ditt företags ekonomi för att göra det enklare vid t ex deklarationen. 

Det finns mängder av andra anledningar till att dela upp din ekonomi. Att kunna spåra och mäta transaktioner, intäkter, utgifter, utlägg och annat är extremt viktigt för att hålla koll på siffrorna. Det här är ett typiskt råd från en revisor eller redovisningskonsult.

3. Du planerar inte för skatter och avgifter 

Nej, det här är inte den roligaste punkten. Men för guds skull. Stå inte där med mössan i hand när du har glömt att betala in skatt, moms eller andra avgifter. 

Skatteverket och andra myndigheter ska ofta ha sitt först, så se till att sköta det klanderfritt. Ett aktivt skuldsaldo är dessutom ett big no-no för banker och långivare.  Du kan ofta lägga upp en avbetalningsplan med de du har skulder hos, framför allt hos Skatteverket och myndigheter. Var öppen med din problematik och visa din goda vilja genom att föreslå en plan för att bli skuldfri. 

4. Du är inte förberedd för en regnig dag

Att kliva ut och inte ha något paraply har vi alla varit med om. Var inte lika oförberedd på förändringar i ditt företag som du är på vårt underbara svenska väder. Planera för en regnig dag, vecka, månad och lägg undan en del av dina intäkter. Vi vet att det kan vara svårt. Vinstmarginaler är låga i många branscher och månader av lågkonjunktur kan vara påfrestande för de allra flesta företagen. Men lägg undan någonting varje månad när det går bra. Då har du en buffert för mindre förändringar och ett komplement till ett företagslån eller annan finansiering, om du skulle behöva det. 

Den där bufferten kan dessutom vara till hands under en solig dag när du vill investera i företaget. Skulle du ansöka om ett lån till ditt företag kan det alltid vara ett bra komplement och ett tecken för långivaren att du har en sund ekonomi. 

5. Du är inte proaktiv kring skulder

Det är dags att återgå till punkt nummer tre i listan. Som företagare är det helt normalt att ha skulder. Det finns olika typer av skulder som t ex leverantörsskulder, skatteskulder, hyra, etc. Men låt inte skulden gå för långt och leda till betalningsanmärkningar eller andra inkassoåtgärder. Det kan förfölja dig under många år om du råkar slarva med en faktura eller liknande. Då kommer det att påverka ditt kreditbetyg hos kreditupplysningsföretag som UC, Creditsafe och Bisnode.

Låna ansvarsfullt med Qred

Att ta ett lån som första utväg behöver inte vara fel. Det kan handla om en chans till tillväxt som endast finns tillgänglig under en begränsad tid. 

Att ta ett lån som sista utväg behöver inte heller vara fel. Men det kräver desto mer tanke och mindre känslor. På Qred har vi en policy som heter låna ansvarsfullt och den går ut på att man inte ska låna mer än vad man behöver eller kan betala tillbaka. 

Tips! Läs inlägget Låna inte mer än vad du behöver till ditt företag

Lycka till med ditt företag och gå inte i fällan! 

Inlägget 5 misstag som småföretagare gör – och hur man undviker dem! dök först upp på Qred.

]]>
Så hemestrar du i sommar!   https://qred.com/se2/blogg/sa-hemestrar-du-i-sommar/ Tue, 05 May 2020 21:48:40 +0000 https://qred.com/se2/?p=9575 Att 2020 verkar bli ett år för historieböckerna råder det inga tvivel om. Nyåret präglades av en känsla av nystart med ett nytt decennium som stod för dörren. Många ville ta avstamp i något nytt och skapa förändring i sina liv. Istället har det mesta handlat om coronaviruset (covid-19).  Städer, länder, kontinenter – ja, hela […]

Inlägget Så hemestrar du i sommar!   dök först upp på Qred.

]]>
Att 2020 verkar bli ett år för historieböckerna råder det inga tvivel om. Nyåret präglades av en känsla av nystart med ett nytt decennium som stod för dörren. Många ville ta avstamp i något nytt och skapa förändring i sina liv. Istället har det mesta handlat om coronaviruset (covid-19). 

Städer, länder, kontinenter – ja, hela världen är i något slags vakuum och många nationer dras med något slags utegångsförbud. Sverige har som bekant valt en annan väg, men det är inte det som det här inlägget ska handla om. 

Nej, det här inlägget handlar om att vi har blivit snuvade på vår kära sommarsemester. Oavsett om du hade planerat att resa utomlands i sommar eller semestra på annan ort i Sverige, har det antagligen förändrats. Därför har begreppet hemester blivit ett populärt samtalsämne. 

Vad är hemester? 

En hemester (att semestra hemma), eller svemester (att semestra i Sverige), är en semester som sker hemmavid och i Sverige. Den populära internationella termen är staycation och betyder precis samma sak. Att man stannar hemma på sin semester, helt enkelt. 

Trenden är tydlig. Redan förra året började ett nytt ord florera runtom i Sverige – hemester. 

Vill man jämföra med svemester, staycation eller en annan sökfras kan man enkelt se dess utveckling i Google Trends.  

Man kan enkelt se att olika termer för att semestra hemmavid, på svenska eller engelska, i längre meningar eller korta slangord, har ökat i sökvolym under de senaste åren. I sommar lär det se sin peak. 

Natur- och friluftstrenden spelar in

Det ökade intresset för naturen spelar naturligtvis in. Det har på senare år blivit väldigt trendigt att vistas ute i naturen, kanske som ett sätt att komma undan dagens moderniteter och brus som många upplever i sin vardag. 

Det kommer såklart att komma som en reaktion på att folk får sina utlandsresor inställda och därmed kommer även Sveriges turism- och besöksnäring att ta en kraftig smäll. Därför kan det vara bra att, förutsatt att man är symtomfri och inte i någon riskgrupp, kunna hjälpa landets småföretagare med att hemestra så mycket man kan. 

Stockholms Handelskammare gick i april ut med egna beräkningar att Sverige kommer förlora 36 miljarder kronor p g a utebliven turism från utlandet. Det är dessutom bara fram till midsommar. 

Småföretagare? Se till att anpassa sitt erbjudande!

Är du småföretagare som kan gynnas av ett ökat intresse för hemester? Då bör du se över ditt erbjudande och marknadsföring omgående. Som restaurang eller hotell i en stad eller ort bör du hitta kampanjer och sätt för att locka hemestrande svenskar till just din verksamhet. 

 • Gå ihop med en partner på din ort och erbjud ett paketerbjudande.  
 • Hitta nya kanaler för din marknadsföring. Se över din sökmarknadsföring och skapa innehåll kring “hemester” och buda på rätt söktermer i Google Ads
 • Annonsera lokalt. Kanske i lokaltidningen eller på andra platser där människor i ditt geografiska område kan hitta till dig? 

Symtom för covid-19 – plötslig lust att vistas utomhus

Skämt åsido. Den som har varit ute i parker, promenadstråk, sjöar och hav har upptäckt att det är fler och fler som vistas utomhus. Många experter menar att det är positivt för folkhälsan att människor känner en så pass stark lust av att vara utomhus i den friska luften, så länge man håller sitt säkerhetsavstånd. 

Hur hemestrar jag på bästa sätt?

Det allra bästa du kan göra är att vara säker på att du är symtomfri och inte i någon riskgrupp. Är du frisk och kry kan du absolut se till att hitta på något på din hemort och gärna utomhus. 

Det finns faktiskt en hel del guider och tips kring hemester och svemestrande, som t ex Hemesterguiden. Det fungerar som ett forum för den som älskar att semestra på hemmaplan och vill dela med sig av sina bästa tips och råd. 

Något annat som vi tror kommer att explodera under årets sommar är hemmafixandet. Många byggvaruhus vittnar om ett ökat intresse och handlade av produkter som rör hemmet. Hitta ditt projekt och bygg en veranda, renovera ett rum, bygg en möbel – möjligheterna är oändliga och på Youtube och Google finns instruktionerna till det mesta! 

Ett annat tips är att, om plånboken ger dig utrymme, hemestra från ett hotell. Då gynnar du de lokala företagen samtidigt som du får en ny utgångspunkt för dina utflyktsmål. Dessutom är chansen mindre att du fastnar hemma i någon tråkig hushållssyssla.

Gillar du och de du vill hemestra med djur och natur? Då kan du kika in var din närmaste 4H-gård ligger. Det är dessutom gratis och många har mysiga caféer eller gårdsbutiker i anslutning till sig. 

Gå på vandring. Pack matsäck eller hela campingutrustningen med tält och stormkök för att ge dig ut på riktigt i naturen. Här är några förslag: 

Skåneleden
Tyresta Nationalpark
Bohusleden
Kungsleden
Höga Kustanleden
Östgötaleden
Offsjörundan

Ett annat tips som kan vara väldigt ekonomiskt är att byta bostad med någon. Det är smidigt för ni kan kvitta det rakt av mellan er och känna er trygga med vem som bor i ditt hem. Dessutom kan ni utbyta tips på aktiviteter och sevärdheter om ni inte bor i samma stad eller ort. Du kan ju såklart hyra av någon du inte känner på t ex Airbnb, men då står din bostad tom, förutsatt att du inte gör samma sak och hyr ut din bostad. 

Fördelar med att hemestra

Det finns många fördelar med att hemestra, förutom de uppenbara fördelarna att inte resa utomlands under coronavirusets framfart.

En är plånboken. Det beror självklart på vad du väljer att göra, men i regel är det billigare att köra en staycation än att resa utomlands. Framför allt om du väljer att sova hemma i din egen bostad eller kanske tälta? 

En annan fördel är att det ofta innebär att man är ute i friska luften och på så sätt stärker immunförsvaret, vilket aldrig är fel. 

Tips! Läs inlägget om Semesterlagen och semesterlön

En grupp som ofta hemestrar – barnfamiljen! 

Barnfamiljer, särskilt de med mindre barn, väljer ofta att semestra i Sverige. Det är oftast lättare att sätta sig i bilen än att krångla med flygplatser, flygresor, transferresor, o s v. 

Nu sätter restriktionerna för folksamlingar stopp för många aktiviteter och resmål som t ex Kolmården, Gröna Lund, Skara Sommarland, etc. Men deppa inte ihop för det! Det finns otroligt mycket man göra inomhus eller utomhus som är inom de restriktioner som finns. 

Vad gör man på hemestern om det regnar?

I Sverige är vi otroligt styrda av vädret. Låt inte lite regn få dig att sitta hemma och bara titta på TV. Det finns massvis med saker man kan göra, även om det regnar ute. 

 • Besök biblioteket.
  Det är ofta stora ytor där man kan hålla sitt säkerhetsavstånd. Det finns ofta något för hela familjen på våra underbara bibliotek. 
 • Baka eller laga mat.
  Involvera partnern, familjen eller kompisen och gör något tillsammans i köket. Gärna något som tar tid och kräver mycket kärlek och omsorg. 
 • Loppisar.
  Det finns ofta loppisar och gårdsbutiker som ligger under tak. Ofta lite pittoreskt i någon gammal byggnad på landsbygden. 
 • Museum.
  Många har gratis inträde för barn och anpassade utställningar eller områden för de yngre. De statliga museerna har fri entré. Ta tillfället i akt och lär er något tillsammans. 

Är du småföretagare och vill njuta av semestern? 

Då tycker vi verkligen att du bör läsa vårt inlägg om hur man förbereder för sommaren. I inlägget får du 19 handfasta och enkla tips på hur du kan förbereda på dig själv och företaget på bästa sätt inför sommarens semester. 

Tips! Läs inlägget Så förbereder du dig inför sommaren

Avslutningsvis hoppas vi att den här krisen blåser över snart. Främst för våra kära småföretagares skull som går på knäna och sliter för att få hålla företaget ovanför ytan. Många branscher har det tufft, som t ex restauranger och åkerier. En del har det bättre som kanske t o m gör sina bästa månader under den här krisen. Se till att undvika konkurs genom att följa de här nio tipsen. 

Lycka till och ha en fin sommar!
/Teamet på Qred 

Inlägget Så hemestrar du i sommar!   dök först upp på Qred.

]]>
Hur ska jag tänka kring sparande och investeringar under coronakrisen?  https://qred.com/se2/blogg/hur-ska-jag-tanka-kring-sparande-och-investeringar-under-coronakrisen/ Mon, 20 Apr 2020 22:32:18 +0000 https://qred.com/se2/?p=9534 Det var länge sedan som vi såg en sådan global kris som vi ser just nu. Då är vi dessutom bara i första eller andra vågen för företag som tvingas kasta in handduken p g a corona.  Turism- och besöksnäringen fick ett hårt slag mot sig under första vågen. Nu följer andra branscher efter när […]

Inlägget Hur ska jag tänka kring sparande och investeringar under coronakrisen?  dök först upp på Qred.

]]>
Det var länge sedan som vi såg en sådan global kris som vi ser just nu. Då är vi dessutom bara i första eller andra vågen för företag som tvingas kasta in handduken p g a corona. 

Turism- och besöksnäringen fick ett hårt slag mot sig under första vågen. Nu följer andra branscher efter när betalningsvillkor, transporter och uteblivna beställningar trillar in på löpande band. 

Hur ska du tänka kring sitt sparande och investeringar? Borde man sälja av allt innehav och lägga allt under madrassen? 

Småföretagen drabbas hårdast

Tyvärr är det småföretagen som drabbas hårdast. Anställda hos större företag kan bli permitterade och klara sig ganska bra. Lite större bolag kan sitta på en buffert, ta in investeringar eller få krediter. Det är helt enkelt den mindre företagen som får det tuffast. 

Varför bry sig så mycket om småföretagen? 

Ja, det är en fråga som vi har fått många gånger i kommentarsfältet i sociala medier under den här tiden. Varför ska vi hjälpa småföretagen? När hjälper de mig? Och så vidare… 

Tänk dig att det är år 2021. Du sitter hemma och behöver en rörmokare. Du googlar och vill hitta någon som kan hjälpa dig med ditt handfat som har sprungit läck. Snart sitter du med svåra vattenskador. Du letar, men det finns ingen som kan hjälpa dig. De rörmokare som fanns på din ort gick i konkurs under coronakrisen 2020. 

Eller du kanske vill ha en pizza med alla pizzerior i stan har gått i konkurs? 

Eller så har din kalufs blivit lite väl vildvuxen och du vill hitta en frisör? Din vanliga brukar ju vara bra, men hen finns inte kvar. Inte den andra heller. Ska du klippa dig själv? 

Dessa scenarier kan verka triviala, men det är ändå samhällssupporterande funktioner som kommer att gå i konkurs om inget görs. 

4 av 5 jobb skapas av småföretagare

Vi har skrivit om det förut och det är verkligen värt att ta upp det faktum att 4 av 5 jobb i Sverige skapas av småföretagare. De är dessutom stora källor till skatter genom arbetsgivaravgifter, moms, etc. Mycket av det som senare går till vård och omsorg. 

Vad kan jag göra för småföretagen? 

Det finns mycket du kan göra. Fortsätta konsumera är en sak du kan göra. Inte mer än vanligt, men sluta inte bara för att du kanske inte kan besöka en butik, äta på en restaurang, bo på hotell. Du kan alltid handla online, beställa take away eller köpa ett presentkort för att använda senare när krisen är över. 

Qreds preferensaktie hjälper oss att hjälpa företagen

Vi har idag tusentals kunder i Sverige, Finland, Danmark och Nederländerna som verkar inom alla möjliga olika branscher. Vissa har det tuffare nu, andra har aldrig haft det bättre. Genom att ge lån mellan 10 000 och 1 miljon kronor till många företag sprids risken för att något enskilt företag skulle gå i konkurs. Dessutom investerar man inte i ett namngivet företag, som med många andra investeringslösningar, utan man investerar direkt i Qred som i sin tur använder pengarna för att låna ut till företagen. 

Vi har lånat ut över 3 000 miljoner kronor till småföretag och de företagen skapar i sin tur ca 10 jobb om dagen. Vår tillväxt mellan år 2015-2018 låg på 7 100% och i början av mars 2020 utsågs vi som det snabbast växande bolaget i Sverige, åttonde snabbast växande i Europa, av Financial Times

Många kommer att spara mer. 

Arbetar du i en bransch som kan komma att drabbas av coronakrisen och risken för varsel eller permittering ligger förestående kan det vara en god idé att spara lite mer. Lägg undan för en regnig dag och få samtidigt lite högre avkastning genom att öka bufferten som ge ränta och avkastning. Att investera på börsen kan däremot vara ett vågat spel om de aktier du köper skulle gå ned mycket när du behöver sälja som allra mest.

Bör jag sluta amortera?

Finansinspektionen har gett rådet till bankerna att ge undantag från amorteringskravet fr o m 17 april t o m juni år 2021. Ett positivt besked för den som sitter i en osäker jobbsituation eller är tveksam på om man har en tillräckligt stor buffert. Det kan vara bra att göra en paus i amorteringen under en tid och lägga undan pengarna till annat. Däremot, skulle din inkomst inte påverkas av coronakrisen finns det ingen anledning att inte amortera. Det är alltid bra att betala av på din skuld och sänka risken i din ekonomi. Men är du orolig över jobbsituationen eller ska vara föräldraledig kan det vara ett bra tillfälle att få lite extra kapital. 

Läs mer om hur man kan få hög avkastning till låg risk

Inlägget Hur ska jag tänka kring sparande och investeringar under coronakrisen?  dök först upp på Qred.

]]>
15 tips för att stå ut under isoleringen  https://qred.com/se2/blogg/15-tips-for-att-sta-ut-under-isoleringen/ Mon, 20 Apr 2020 21:42:00 +0000 https://qred.com/se2/?p=9531 Vi väljer att dela in det här inlägget i olika sammanhang. Som t ex hur man kan få det att fungera bättre hemma med sin partner och familj eller hur man kan arbeta bättre på distans.  Att kommunicera är ändå den röda tråden genom hela livet, både på hemmaplan och på arbetet. Kommunicera gärna mer […]

Inlägget 15 tips för att stå ut under isoleringen  dök först upp på Qred.

]]>
Vi väljer att dela in det här inlägget i olika sammanhang. Som t ex hur man kan få det att fungera bättre hemma med sin partner och familj eller hur man kan arbeta bättre på distans. 

Att kommunicera är ändå den röda tråden genom hela livet, både på hemmaplan och på arbetet. Kommunicera gärna mer nu än tidigare, även om det sker digitalt så kommer det att kännas bättre. Dessutom, glöm för guds skull inte att slå på kameran på videomöten eller att ringa Facetime när det går. Att se en persons ansikte och reaktioner är viktigt för oss. 

Det här är social distansering presenterat i data

SVT har en fantastisk landningssida som visualiserar social distansering i en simulering med “pluppar”, d v s människor. Klart värt ett klick. Men glöm inte att komma tillbaka hit och våra tips… 

13 tips för att få harmoni hemma under isolering och social distansering

Inspiration till tipsen har vi fått från Youtubeparet Tyler och Ania Stalman som sitter i isolering i Nordamerika. 

 1. Hitta gemensamma projekt.
  Försök att frigöra tid till gemensamma projekt eller aktiviteter som t ex bakning eller att bygga något i hemmet. Då finner man ett syfte, ett mål och får kanske lära sig något nytt på kuppen.

 2. Ta långa promenader.
  Är du inte sjuk eller under karantän efter att ha varit sjuk kan du med fördel ta dig ut på en lång promenad. Själv, med en familjemedlem eller kompis. Tänk bara på att hålla avståndet till människor, gärna två meter!

  Många kommer att inse att man har lättare att hitta saker att prata om och att få samtalet att flyta bättre under en promenad snarare än om ni hade suttit hemma eller på ett fik.

 3. Checka in med varandra.
  Lever du i en relation, har barn eller äldre familjemedlemmar kan det vara en god idé att stämma av hur det är med den andra personen. Är din partner stressad av jobbet? Är barnen uttråkade? Är din äldre förälder ensam?

 4. Välj dina strider.
  Gör inte en höna av en fjäder. Alla situationer eller diskussioner måste inte “vinnas” eller leda dit du vill att de ska. Ta ett steg tillbaka, lyssna in och värdera om det verkligen är värt att ta en diskussion eller konflikt över det som står inför er.

 5. Ge utrymme.
  Vissa kräver mer ensamtid än andra. Var lyhörd och ge andra den tid som de kanske kräver för att vara ensamma. Det kan vara simpla saker som att låta den andra personen att få handla själv eller ta en promenad.

 6. Kommer du ihåg…
  Ta en tripp längs Memory Lane och prata minnen. Minns ni hur ni blev kära i varandra? Minns ni just den specifika delen av semestern, förlossningen eller bröllopet? Att väcka minnen som var utanför den här tiden av isolering och social distansering kan vara värdefullt för att förstå att det har varit ett liv innan detta.

 7. Stötta varandra intressen.
  Vi är alla olika. Omfamna det och se det roliga och intressanta i att vi gillar olika saker. Men prata gärna om det och sätt gemensamma ramar för det. Gillar den ene TV-spel? Sätt en tid för det så blir det inga onödiga bråk om att man inte är närvarande eller liknande.

 8. Dela upp hushållssysslor.
  Gör det som du tycker är minst tråkigt. Tycker båda att dammsugning är det tråkigaste som finns? Gör det varannan gång eller hitta på någon rolig lek eller vadslagning som kan få även den sysslan att bli, ehm, roligare…

 9. Tryck inte på fel knappar.
  Provocera inte din partner eller familjemedlem. Vet du vad den personen avskyr, håll dig bort från det!

 10. Små uppskattningar i vardagen.
  Låt din partner få en sovmorgon, fixa frukost på sängen, ta hand om en hushållssyssla eller något annat som kan få den andra personen att bli glad och vilja göra något tillbaka. Nu har ni satt igång en positiv spiral av goda ting.

 11. Uppmuntra produktivitet.
  Beröm varandra när ni lyckas hålla fokus och vara produktiva hemma. Det är lätt att tappa fokus och göra något annat. Positiv förstärkning kan vara nyckeln till ett harmoniskt hem.

 12. Ta. Inte. På. Er. Myskläder. Varje. Dag.
  Vi har kanske alla varit där. Skjortan blir lätt en t-shirt, byxorna blir gärna mjukisbyxor. Snart sitter man där i pyjamas eller samma tröja som man hade igår – och dagen före det.

  Det är enkelt. Klä upp er för varandra och för er själva. Studier visar att kläder kan få en person att känna sig annorlunda och agera på ett mer självsäkert sätt. Dessutom är det väl trevligt att se trevlig ut inför sin respektive?

 13. Skriv dagbok eller för anteckningar.
  Det kan vara skönt att få skriva av sig lite känslor och kunna gå tillbaka i tiden och se hur det var för några dagar, veckor, månader sedan. Det behöver inte vara mycket text. Det behöver inte ens vara text. Du kan spela in en kort filmsnutt varje dag för att ha något dokumenterat. 

Tips! Läs inlägget Så påverkar coronaviruset dig (COVID-19)

3 tips (+15 via länken) för att kunna jobba bättre på distans under isolering och social distansering

 1. Ha rutiner.
  Ställ väckarklockan och ha en morgonrutin. Byt om från myskläder eller pyjamas till fräscha kläder och fixa till dig lite, ungefär som du skulle om du hade gått till jobbet.

 2. Tänk på ergonomin.
  Det är viktigt att du kan arbeta med god ergonomi. Byt ställning ofta och ta pauser. Tänk på hur du sitter och ljuset omkring dig.

 3. Skilj mellan arbete och fritid.
  Det är lätt att de båda flyter ihop nu när du inte behöver pendla till en arbetsplats. Har du möjligheten kan det vara värt att göra om ett rum till din arbetsplats och sätta regler. I det rummet jobbar man, ingenting annat. I resten av bostaden är det fritid.

Fler tips kan du hitta i vårt blogginlägg som heter just Så jobbar du hemifrån – 15 tips! 

Mår du dåligt av den sociala distanseringen, isoleringen eller något annat som har med coronakrisen att göra? 

Läs mer om psykisk ohälsa och vad du kan göra hos Folkhälsomyndigheten. Där finns det information om vad du kan göra och stödlinjer som du kan ringa. Dessutom finns det många bra råd om hur man ska prata med barn om coronaviruset. 

Inlägget 15 tips för att stå ut under isoleringen  dök först upp på Qred.

]]>
Qreds Brygglån kan hjälpa företagare som har påverkats av coronakrisen https://qred.com/se2/blogg/qreds-brygglan-kan-hjalpa-foretagare-som-har-paverkats-av-coronakrisen/ Mon, 20 Apr 2020 14:55:03 +0000 https://qred.com/se2/?p=9525 Som första fintechbolag i Sverige kan nu Qred förmedla ett brygglån till små- och mellanstora företag som har drabbats negativt av coronakrisen. Riksgälden har fått ett uppdrag av regeringen att driva det garantiprogram som har klubbats igenom.  Qred är det första fintechbolaget som erbjuder brygglån under garantiprogrammet  På Qred välkomnar vi garantiprogrammet och kan glädjande […]

Inlägget Qreds Brygglån kan hjälpa företagare som har påverkats av coronakrisen dök först upp på Qred.

]]>
Som första fintechbolag i Sverige kan nu Qred förmedla ett brygglån till små- och mellanstora företag som har drabbats negativt av coronakrisen. Riksgälden har fått ett uppdrag av regeringen att driva det garantiprogram som har klubbats igenom. 

Qred är det första fintechbolaget som erbjuder brygglån under garantiprogrammet 

På Qred välkomnar vi garantiprogrammet och kan glädjande nog presentera att vi kan förmedla brygglån till företag som kan fastställa att deras verksamhet har drabbats negativt av corona. 

Precis som med våra vanliga företagslån vill vi göra det så enkelt som möjligt att ansöka och få ett brygglån. För att verkligen vara ett fördelaktigt lån som tar en från en tuff period till en ljusare period, d v s själva definitionen av ett brygglån, är lånet amorteringsfritt under det första året. 

Vad är ett brygglån?

Den 1 april 2020 beslutade riksdagen att ställa ut kreditgarantier för nya lån till små och medelstora svenska företag som på grund av det nya coronaviruset fått ekonomiska svårigheter. Tack vare kreditgarantin kan Qred förmedla företagslån som är amorteringsfria de första 12 månaderna av låneperiodens 24 månader.

Tanken med dessa brygglån är att de ska vara ett tillfälligt stöd till företag som tappat 20% av omsättningen eller mer till följd av coronaviruset. Programmet är tillfälligt och tillgängligt fram till sista juni eller fram tills att pengarna är slut. Du kan läsa mer hos Riksgälden.

Vilka företag kan få ett brygglån? 

Idén med garantiprogrammet från Riksgälden är att man ska rädda företag som har drabbats hårt av coronakrisen, men som var livskraftiga före krisen. Syftet är inte att tillämpa konstgjord andning på företag som var nära konkurs redan före corona. 

Brygglånet kan fås från hundratusen upp till fem miljoner kronor. Det är ett tillfälligt program som gäller från april t o m sista juni och man måste dessutom uppfylla vissa kriterier. 

Vad krävs för att få ett brygglån? 

Vilket företag som helst kan inte ta del av brygglånet inom ramen för garantiprogrammet. Dessa kriterier måste man uppfylla för att få ett brygglån förmedlat av Qred. 

 1. Företaget ska ha drabbats negativt med minst 20% minskning av intäkter relaterade till corona. 
 2. Lånet kan inte överstiga 25% av företagets intäkter för 2019. 
 3. Företaget har inte redan tagit något annat lån med garanti från Riksgälden. 
 4. Lånet får inte användas till att betala bonusar till ledande befattningshavare i företaget och kan inte användas för att betala “extra” utdelning. 
 5. Bortsett från de tillfälliga svårigheter som orsakats av det nya coronaviruset, måste företaget vara livskraftigt och får inte vara i svårigheter, d.v.s. inte ha konsumerat mer än 50% av eget kapital per 31 december 2019. 
 6. Företaget är inte i omedelbar nöd och kan dokumentera livskraft. 
 7. Företaget ska ha färre än 250 anställda. 

Vilka branscher gäller det? 

Nu när den första vågen har sköljt över känsliga branscher som turism- och besöksnäringen, så kommer andra typer av företag att drabbas. Allt från frisörer och tandläkare till redovisningsbyråer och byggbolag kommer att drabbas hårt vartefter krisen fortskrider. De allra flesta företag som arbetar med någon form av fysiskt möte har redan börjat att drabbas och fler företag och branscher kommer att gå samma öde till mötes. Många av företagen som kommer att vara i behov av ett brygglån är inte nystartade eller enmansföretag, utan snarare etablerade små- och mellanstora företag med några anställda och flera miljoner i omsättning.

Vad är skillnaden från våra “vanliga” företagslån? 

Den största skillnaden är att lånebeloppet är höjt från vår normala gräns på en miljon kronor till fem miljoner kronor. Dessutom är brygglånet amorteringsfritt under de första 12 månaderna, vilket är designat för att man ska kunna överleva den värsta tiden och börja amortera från månad 13 och framåt. 

De övriga skillnaderna går att läsa om i listan ovan om kriterier. Det är kriterier som i viss mån skiljer sig från det som våra vanliga företagslån kräver. 

Även om vi i regel erbjuder amorteringsfria månader för våra vanliga företagslån, om de har tagits före krisen, så kan man inte bortse från amorteringen i hur många månader som helst. Vi ser gärna att man amorterar någonting, om man inte kan betala hela beloppet. Här kan du läsa mer om vanliga frågor och svar

Välkommen in med en ansökan!
/Teamet på Qred

Inlägget Qreds Brygglån kan hjälpa företagare som har påverkats av coronakrisen dök först upp på Qred.

]]>
Här är din chans att hjälpa svenska småföretagare https://qred.com/se2/blogg/chans-att-hjalpa-smaforetagare/ Tue, 31 Mar 2020 11:45:14 +0000 https://qred.com/se2/?p=9483 På grund av extra stor efterfrågan från våra kunder utökar vi nu vårt preferensaktieprogram för att kunna investera mer i lokala småföretag. I dessa svåra tider står nästan alla småföretagare inför utmaningar – minskade affärer, försenade betalningar, långsamma underleverantörer. Regeringen har tillkännagivit åtgärdspaket för att hjälpa företagare, men sorgligt nog kommer många av de åtgärderna […]

Inlägget Här är din chans att hjälpa svenska småföretagare dök först upp på Qred.

]]>
På grund av extra stor efterfrågan från våra kunder utökar vi nu vårt preferensaktieprogram för att kunna investera mer i lokala småföretag.

I dessa svåra tider står nästan alla småföretagare inför utmaningar – minskade affärer, försenade betalningar, långsamma underleverantörer. Regeringen har tillkännagivit åtgärdspaket för att hjälpa företagare, men sorgligt nog kommer många av de åtgärderna inte att nå ut till de små, lokala företagen som man kommer in kontakt med varje dag. 

Det är precis därför vi startade Qred. Alla företag behöver extra likviditet då och då, och nu mer än någonsin. Vi vill att det ska vara enkelt, snabbt och säkert att ta ett företagslån. 

Eftersom vi växer, behöver vi investera mer kapital för att kunna möta den ökade efterfrågan från våra kunder som vi nyligen upplevt. 

Därför öppnar vi nu upp möjligheten att investera i Qreds preferensaktier igen. Med vår aktie får man en bra avkastning på sina pengar samtidigt som man bidrar till att hjälpa småföretagare. 

Qreds preferensaktie ger 7,0 % i årlig utdelning, som automatiskt betalas ut månadsvis (1/12 per månad). Vi har inga avgifter. Man kan begära återköp av aktier när som helst, till inköpspris. Investeringar i icke noterade bolag beskattas också lägre än normala ränteintäkter. 

4 av 5 jobb skapas av småföretagare. Qred har redan hjälpt mer än 10 000 småföretagare i Sverige genom att låna ut mer än 3 miljarder kronor. Vi utnämndes också nyligen till landets snabbast växande företag enligt Financial Times.

Om du är ute efter att hjälpa lokala företag och göra en stabil investering kan Qreds preferensaktie vara rätt för dig. Din investering kommer att ge oss chansen att hjälpa ännu fler småföretagare i dessa krävande tider.

Klick här för mer information om preferensaktien.

Inlägget Här är din chans att hjälpa svenska småföretagare dök först upp på Qred.

]]>
Småföretagare? Hjälp oss att hjälpa dig! https://qred.com/se2/blogg/smaforetagare-hjalp-oss-att-hjalpa-dig/ Wed, 25 Mar 2020 13:59:41 +0000 https://qred.com/se2/?p=9473 Vi förstår att tuffare tider väntar landets småföretagare just nu. Vi förstår även att de behöver all hjälp den kan få just nu. Det gamla, och något dammiga, uttrycket “Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” känns otroligt passande just nu. Tillsammans måste vi alla göra vad vi kan för att hjälpa Sveriges […]

Inlägget Småföretagare? Hjälp oss att hjälpa dig! dök först upp på Qred.

]]>
Vi förstår att tuffare tider väntar landets småföretagare just nu. Vi förstår även att de behöver all hjälp den kan få just nu. Det gamla, och något dammiga, uttrycket “Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” känns otroligt passande just nu. Tillsammans måste vi alla göra vad vi kan för att hjälpa Sveriges småföretagare. Vi på Qred vill hjälpa er, våra kunder, igenom den här perioden på bästa möjliga sätt och har därför lanserat en kampanj. Den går ut på att du som företagare spelar in en kort film om dig och ditt företag som vi senare marknadsför via vår Facebook och Instagram Ads Manager i ditt lokalområde.

Hur man deltar

Låt säga att du har en restaurang i Västerås. Då spelar du in en kort film där du berättar om din restaurang, var den finns och vad den som ser filmen ska göra. Ska de besöka restaurangen, beställa take away eller köpa ett presentkort som de kan använda i framtiden? 

När du är nöjd med filmen skickar du den till kampanj@qred.com tillsammans med följande information:

 • Företagsnamn och kontaktperson
 • Organisationsnummer
 • Hemsida
 • Logotyp i jpg/png
 • Vilken/vilka orter du vill att annonsen ska synas

Sedan sköter vi resten genom att lägga till din logotyp i filmen och låta våra experter ställa in rätt styrningar för att nå just din målgrupp i sociala medier. Vi står även självklart för kostnaden för att marknadsföra inläggen. Förhoppningsvis kan det här driva trafik till din hemsida, besökare till din butik/restaurang eller kunder som köper varor och tjänster av dig.

Har du ytterligare idéer på hur vi kan hjälpa er, våra kunder? Skicka iväg ett mail till support@qred.se

Fullständiga villkor

Genom att skicka in en film till oss på ovanstående mailadress godkänner du att Qred publicerar din film på Facebook och Instagram, samt även Qreds hemsida och eventuella andra kanaler. Du godkänner även att Qred använder sin logotyp och/eller slogan eller annan marknadsföring som syftar på Qred i samband med sådan publikation av din film. Qred förbehåller sig rätten att redigera och korta ner filmer om det anses nödvändigt. Du är ensamt ansvarig för att du har rättigheterna till att marknadsföra innehållet i din inskickade film, inklusive genom användande av logotyper. Bidragen kommer att prioriteras i ordningen för mottagande. Det är först till kvarn som gäller.Qred kommer att marknadsföra ett inlägg per region under två veckor. Och därefter kommer man fortsätta med det inskickade bidraget som står näst på tur i två veckor. Qred kommer att marknadsföra sina kunders inlägg tillsvidare.Antalet visningar av respektive annons beror på Facebooks och Instagrams algoritmer. Qred ansvarar inte för att alla inlägg ska visas lika frekvent. Qred förbehåller sig rätten att avbryta kampanjen när som helst utan att ge förvarning, skäl eller avisering. I den mån möjligt avser Qred att informera medverkande kunder om att kampanjen har avbrutits. Genom att skicka in en film till oss på ovanstående mailadress samtycker du till att Qred behandlar dina personuppgifter i samband med filmen i syfte att medverka i denna kampanj. Ytterligare detaljer om Qreds behandling av personuppgifter finns att läsa i vår integritetspolicy, som finns tillgänglig här.

Inlägget Småföretagare? Hjälp oss att hjälpa dig! dök först upp på Qred.

]]>
Det här ska du som privatperson göra under coronakrisen för att hjälpa småföretagare https://qred.com/se2/blogg/privatperson-kan-gora-for-smaforetag/ Wed, 18 Mar 2020 21:46:27 +0000 https://qred.com/se2/?p=9457 Det är tuffa tider nu. Börserna rasar, går upp för att senare rasa igen. Företag varslar hundratals, ibland tusentals anställda. Bolag går i konkurs.  Det är tuffa tider nu. Människor går ned i tid på sina arbeten eller förlorar jobbet helt och hållet. Familjer påverkas.  Det är tuffa tider nu. Vården går på knäna och […]

Inlägget Det här ska du som privatperson göra under coronakrisen för att hjälpa småföretagare dök först upp på Qred.

]]>
Det är tuffa tider nu. Börserna rasar, går upp för att senare rasa igen. Företag varslar hundratals, ibland tusentals anställda. Bolag går i konkurs. 

Det är tuffa tider nu. Människor går ned i tid på sina arbeten eller förlorar jobbet helt och hållet. Familjer påverkas. 

Det är tuffa tider nu. Vården går på knäna och behöver all hjälp de kan få. Samtidigt kan underleverantörer till landstinget inte leverera det som efterfrågas p g a att importen och exporten inte fungerar som den ska. Vården blir bristfällig. 

Det är tuffa tider nu. E-handlare, butiksägare och andra företag som importerar från Kina och Asien får inga varor. Först var fabrikerna nedstängda under det kinesiska nyåret i mitten av januari till mitten av februari. Sedan stängdes de p g a corona. Utan varor blir det svårt att sälja något. Utan försäljning, inga intäkter. Utan intäkter, ingen lön. 

Det är tuffa tider nu. Turism- och besöksnäringen ligger i knock-out. Samtidigt som domaren klappar i golvet där hotell och restauranger ligger utslagna räknar hen just nu ned. Tio, nio, åtta, sju…

Det är tuffa tider nu. Men det är inte totalt mörker där ute!

Det finns en rörelse. En tro på att vi kan lösa det här tillsammans. Genom att stötta de lokala småföretagen kan vi hålla liv i vår ekonomi och se till att fler människor sysselsätts genom arbete – inte genom bidrag, A-kassor eller liknande. Det har redan tagit fart i sociala medier där mängder av människor uppmanar till konsumtion och att hjälpa företag på olika uppfinningsrika sätt. Var en del av den rörelsen du också! 

Varför behövs småföretagen?

Småföretagen står för 4 av 5 jobb i Sverige. Även om stora internationella bolag har flera tusen anställda kan de inte mäta sig med pizzerian på hörnet, hårsalongen eller den lokala byggfirman. Det är småföretagen som sysselsätter Sverige och ser till att samhället går runt. 

Var fjärde företag upplever likviditets- eller finansieringsproblem och mer än vartannat har märkt störningar i orderingång eller försäljning, enligt en undersökning av Svenskt Näringsliv

Vad kan jag som privatperson göra?

Enkelt sagt – konsumera. Dock inte slösaktigt. Men har du spanat på den där tröjan ett tag, leta då upp den hos någon lokal butik eller e-handlare. Ät ute. Det behöver inte vara några finkrogar eller till frukost, lunch och middag. Däremot kan du se till att handla en kaffe, en lunch eller något varje dag. Det är de små sakerna som gör stor skillnad. Är du orolig för folksamlingar? Beställ take away! Antingen genom att förbeställa och hämta i kassan eller använda någon i den uppsjö av utkörningstjänster som finns. 

Vad kan regeringen, statliga instanser och myndigheterna göra? 

När det här inlägget skrivs (18-03-20) får vi ändå säga att vi är imponerade över regeringens och politikernas slagkraftiga krispaket och insatser. Åtgärder kring sjuklön, karensdagar, anstånd av skatter och mycket mer har det redan tagit besluts om. Riksbanken lånar dessutom ut upp till 500 miljarder med nollprocentsränta till storbankerna som ska vara öronmärkta till företag. Vi och många med oss tror tyvärr däremot att småföretagare inte kommer att få se de här pengarna. Många av de traditionella storbankerna har gått ut med uttalanden i stil med att de inte kommer att förändra sin kreditriskhantering eller att de t o m säger att de har tillräckligt med pengar i kassan. 

Det här bekymrar oss. Här kan det göras mer. Banker och finansinstitut är inga välgörenhetsorganisationer, men Qred vill i alla fall försöka se nyktert på situationen och hjälpa så många vi kan. Befintliga kunder kan t ex diskutera fram ändrade betalningsplaner- Det viktigaste är att man hör av sig som företagare om man misstänker att man kommer att få problem i framtiden. 

Sammanfattning av vad du som privatperson kan göra för småföretagare:

 • Ät ute. Inte dagens alla mål, men ta en kaffe eller en lunch ute då och då. 
 • Köp det som du ändå hade tänkt att köpa, men från en småföretagare (om det går). 
 • Boka en hotellnatt. Även om du inte planerar att bo där. En del i Stockholmsområdet har bokat billiga hotellnätter och givit bort dem till hemlösa och andra i nöd. Just nu är det ofta mer än 50% billigare att bo på hotell, så passa på! 
 • Köp presentkort som du kan använda senare. På så sätt hålls företagens kassaflöden uppe och de kan hålla sig flytande till dess att den värsta krisen har blåst över. 

Inlägget Det här ska du som privatperson göra under coronakrisen för att hjälpa småföretagare dök först upp på Qred.

]]>
Vad ska jag göra med min marknadsföring i en kris? https://qred.com/se2/blogg/vad-ska-jag-gora-med-min-marknadsforing-i-en-kris/ Tue, 17 Mar 2020 22:43:39 +0000 https://qred.com/se2/?p=9452 Kriser. De kommer och går i olika storlekar och omfattningar. Coronavirusets framfart har lett till att den globala ekonomin har vänts upp och ned. Börserna rasar och skenar efter presskonferenser och besked om att stänga eller öppna gränser. Det finns många frågor under kriser.  Hur ska en småföretagare tänka kring sin marknadsföring?  Det klassiska mantrat […]

Inlägget Vad ska jag göra med min marknadsföring i en kris? dök först upp på Qred.

]]>
Kriser. De kommer och går i olika storlekar och omfattningar. Coronavirusets framfart har lett till att den globala ekonomin har vänts upp och ned. Börserna rasar och skenar efter presskonferenser och besked om att stänga eller öppna gränser. Det finns många frågor under kriser. 

Hur ska en småföretagare tänka kring sin marknadsföring? 

Det klassiska mantrat “det finns inget rätt eller fel” när det kommer till marknadsföring och kommunikation gäller inte riktigt längre. Nu kan man verkligen på gå minor om man har bokat en kampanj med fel tajming, svarar en kund på fel sätt i sociala medier eller lägger alldeles för stor budget på performance marketing, d v s det som ska skapa konverteringar. 

Stänga av eller tona ned din “vanliga” marknadsföring 

Även om du har bokat kampanjer eller bestämt dig för att köra en viss annons i t ex en tidning – ring för att avboka det. För det första för att det är viktigt att ta ett steg tillbaka och reflektera om det är det bästa för ditt företag just nu, för det andra för att undvika missar i budskap och röra upp en storm av negativa känslor hos de som ser din marknadsföring. 

Verkar allt okej? Då kan du köra på igen! 

Säg något!

Du kan inte bara sticka huvudet i sanden. Dina kunder förväntar sig något. Har du en fysisk plats som t ex en restaurang eller en butik räknar många med att du håller det rent, har frisk personal och agerar enligt rekommendationerna från myndigheterna. Var betryggande och personlig. 

Gör inte en större grej av det än vad det redan är

Människan är ett flockdjur. Om min granne bunkrar toalettpapper, så kommer jag också att göra det. Lugn! Det kommer inte att ta slut på toalettpapper och även om det skulle göra det är det kanske inte hela världen?

Här är det viktigt att du inte profiterar på situationen. Att du inte gör en grej av det och börja sälja toalettpapper till överpris, vaska toalettpapper i något klipp i dina sociala kanaler eller liknande. Låt andra göra bort sig först… 

Ta tid till att reflektera om tiden efter krisen

Hela upplägget med en kris är att den är tidsbestämd. Just nu vet ingen hur länge den här krisen kommer att hålla i sig, men det kommer att gå över. Därför kan det vara bra att ta sig tid till att fundera över hur det kommer att se ut när alltid är på banan igen. Vilka kampanjer bör jag köra? Finns det något annonsmaterial jag kan förbereda redan nu? Ska jag boka in deals med företag nu när man kan få rabatter? 

Försök ta fram spåkulan och se in i framtiden och planera för att ditt företag ska kunna få ett försprång ur den här krisen. 

Första vågen

I den första vågen kommer turism- och besöksnäringen att drabbas hårdast. Det betyder alla restauranger, hotell, flygbolag, tågbolag, taxiåkare, etc. Det minskade antalet resenär, semesterfirare och gäster kommer att ha stor påverkan på dessa bolags kassaflöden. 

Andra vågen

I den andra vågen kommer antagligen att drabba detaljhandeln, som t ex klädesbutiker och e-handlare, hårdast. I tider av rädsla konsumerar vi mindre och det kommer att synas i köpcentrum och e-handlares Google Analyticskonton att det inte är så hett att handla just nu. För de som kanske har försäljning kan leveranser vara en dealbreaker. Det kinesiska halvåret som skedde under ungefär fyra veckor i mitten av januari till mitten av februari efterföljdes av fabriksnedstängningar och karantäner. Det kommer att drabba importen i Sverige. Vi kommer också att påverkas av transportbolag och speditörer som inte kan leverera på samma sätt när gränser stänger, färre avgångar för båtar och flyg, etc. 

Tredje vågen

I den tredje vågen kommer vi antagligen att se en del problem för de som arbetar med fakturor. Byggfirmor, konsulter, B2B-försäljning, m fl kommer att märka att deras fakturor med 30, 60 och 90 dagars betalningsvillkor inte kommer att betalas. Då står de med utförda arbetet före krisen som de inte får betalt för och uteblivna arbeten under krisen och framför allt under den här peaken av nedstängningar och isolering. 

Tips! Läs inlägget Hur gör du när en kund inte betalar? 

Kundtjänsten på SJ

De flesta större bolagen kämpar just nu. Framför allt de som befinner sig i den första vågen, d v s turism- och besöksnäringen. Allt från restauranger och hotell till flygbolag och taxiåkare kämpar just nu med sina kassaflöden. 

SJ, som är statligt ägt, har fått väldigt många frågor till sina sociala kanaler. Det hjälpte inte riktigt att en av medarbetarna svarade på ett lite okänsligt sätt. 

Här har vi ett stort bolag med en hel avdelning som endast sköter sociala kanaler och det kan ändå gå snett. Se därför till att tänka till både en och tre gånger innan du publicerar något i dina sociala kanaler. Du kan inte bara radera och tro att det har försvunnit, för det är precis vad SJ gjorde. De raderade svaret, men det hade redan tagit skärmdumpar av kommentaren som blev till en artikel i Resumé

Reitangruppen (Pressbyrån och 7-Eleven)

Pressbyrån och 7-Elevens ägare, Reitangruppen, gick ut med samma kampanj för båda sina varumärken. De bjuder alla inom vården på en gratis fika under Coronakrisen. 

Freska

Freska är ett företag som erbjuder städtjänster. De har antagligen sett ett dropp i antalet avbokningar hos befintliga kunder. Nu gör de vad de kan för att lugna sina befintliga och potentiellt nya kunder. 

Brödernas restaurang

En restaurangkedja i Stockholm vill hylla hjältarna inom sjukvården och ger 50% rabatt på notan för alla som arbetar inom vården. Det enda man behöver göra är att visa upp sitt e-tjänstkort. 

Lycka till med företaget!
/Teamet på Qred

Inlägget Vad ska jag göra med min marknadsföring i en kris? dök först upp på Qred.

]]>
Så jobbar du hemifrån – 15 tips! https://qred.com/se2/blogg/sa-jobbar-du-hemifran-15-tips/ Mon, 16 Mar 2020 21:48:51 +0000 https://qred.com/se2/?p=9430 Just nu, under våren år 2020, står vi inför en global kris – Corona.  I dagsläget (16-03-20) rekommenderar Folkhälsomyndigheten att de som kan arbeta hemifrån ska göra det. Därför följde Qred, som är en 100% digitalt baserad finansieringslösning för företagare, de råden och rekommendationerna.  Tips! Läs vårt inlägg Så påverkar Coronaviruset dig (COVID-19) Men vi […]

Inlägget Så jobbar du hemifrån – 15 tips! dök först upp på Qred.

]]>
Just nu, under våren år 2020, står vi inför en global kris – Corona. 

I dagsläget (16-03-20) rekommenderar Folkhälsomyndigheten att de som kan arbeta hemifrån ska göra det. Därför följde Qred, som är en 100% digitalt baserad finansieringslösning för företagare, de råden och rekommendationerna. 

Tips! Läs vårt inlägg Så påverkar Coronaviruset dig (COVID-19)

Men vi går inte på semester. Alla fortsätter att arbeta hemifrån genom att använda de verktyg som finns till handa. Faktum är att vi skulle klara oss väldigt bra hemma om det inte vore för att vi har så otroligt trevliga kollegor och roligt på kontoret.

Skapa förutsättningar för din arbetsplats hemma

Hur skapar man då förutsättningar för att jobba hemifrån? I den här listan får du 10 tips som kan hjälpa dig på vägen.

Kom ur sängen!

Att sätta sig ihopkrupen i soffan eller sitta i sängen i en månad kommer inte att vara någon succé för din kropp. Ryggen och nacken kommer att ta stryk, så se till att hitta en bra plats där du kan sitta några timmar utan att få ont i kroppen. Det kan dessutom bli ganska pinsamt att svara på ett videosamtal i din Kalle Anka pyjamas i sängen med påslakan från Frost. Eller, va? Är det bara jag..? 

Ta med dig utrustningen hem!

Sitter du på en bärbar dator? Då kommer antagligen dina axlar rotera framåt och hållning rent generellt bli dålig. Försök lösa ett externt tangentbord och mus för att kunna hålla lite distans till skärmen och det inbyggda tangentbordet. 

Få rätt höjd på skärmen!

Samma sak gäller egentligen höjden på din dator, om den är bärbar. Har du ingen ställning att ställa laptopen på kan du alltid ställa den på en trave böcker eller något annat för att få lite höjd på den. 

Ta pauser!

Var inte rädd för att ta pauser. Om du fastnar i någon uppgift är det oftast bättre att ta en paus och återkomma till uppgiften lite senare med nya friska ögon. 

Tips! Läs inlägget Därför bör du använda en timer på jobbet!

Hitta rutiner!

Hitta rutiner för din arbetsdag. Bestäm vilka timmar du ska arbeta fokuserat och vilka som är fri tid för lunch och motion. Mycket annat i livet hör ihop med att lämna hemmet för att gå till jobbet. Lämna/hämta på förskolan, tränar och handlar. Det är mycket som hör ihop med en vanlig arbetsdag – se till att efterlikna det så mycket det går. 

Multitaska och skapa mer fritid!

Skapa tid för dig själv genom att sköta andra bestyr samtidigt som du arbetar. Ska du ringa ett telefonsamtal? Städa och plocka ur diskmaskinen. Ska du sitta ned i en timme och arbeta fokuserat innan din nästa paus? Stoppa in en tvätt i tvättmaskinen och plocka ur den under din paus. När arbetsdagen är över har du helt plötsligt ett hem i topptrim och tid för att göra roligare saker! 

Kommunicera like it’s 2020!

Glöm e-mail. Det är för grottmänniskan! Börja med Slack, Google Suite, Dropbox, Wetransfer, Microsoft Teams eller andra verktyg för att interagera med kollegor, kunder, leverantörer och andra. För hur kul är det att se inkorgen ticka iväg mot tresiffrigt innan du ens har hunnit hämta dagens första kopp kaffe? 

Var social!

Ha regelbundna möten för att inte tappa kontakten. Oavsett om du arbetar i projekt eller löser saker dag-till-dag är det bra att ha regelbundna möten. De behöver inte vara långa eller vara beslutsfokuserade. 10-15 minuter långa morgonmöten kan vara ett bra sätt att få kolla på vad alla andra gör och önska varandra en bra dag. 

Skippa ”alibi-mail”!

I början kommer andra (och du) att skicka “alibi-mail” för att visa att ni faktiskt jobbar. Kom över den tröskeln, inse att ni är vuxna, professionella och redo för att motbevisa alla som menar att distansarbete är en ursäkt för att kunna ligga hemma på sofflocket. 

Ha bra Internet!

Internet är viktigt för att inte slänga datorn i väggen efter hackiga videokonferenser eller långa laddtider för sajter. Har du inte fiber i ditt område kan ett simkort med mobilt bredband vara lösningen. Dock krävs ett uttag för simkort i din dator, annars kan du koppla upp dig med mobilen. Använd en USB-sladd för att mobilen inte ska ladda ur hela tiden. Se dock över ditt abonnemang innan för att inte göra slut på all data under första dagen… 

Sammanfattning av tipsen

 • En bra stol och ett bra bord för att inte få ont i ryggen, nacken och kroppen. Sitt inte i sängen eller soffan. Åtminstone inte hela dagen. 
 • Externt tangentbord och mus för bättre hållning. 
 • Få upp datorn till ögonhöjd. Använd en ställning eller en trave med böcker. 
 • Ta pauser. Använd Pomodorotekniken eller någon annan teknik som fungerar för just dig. 
 • Hitta rutiner för din arbetsdag. Var tydlig med vad som är arbetstid och fritid. 
 • Multitaska och låt pauserna vara till för hushållet. 
 • Glöm e-mail! Jobba smartare med moderna digitala verktyg. 
 • Ha korta möten för att hålla kontakten och ha koll på vad kollegorna gör.
 • Bra Internet. Att säga “bufferibuff” som killen i den gamla reklamfilmen från Telenor är bara roligt en gång. Ni kommer inte att garva läppen av er.

5 snabba tips för bättre digitalt arbete på distans

Om du kommunicerar mycket med kollegor kan det vara bra att sätta några digitala spelregler eller en code of conduct för hur ni ska kommunicera internt. Framför allt när det är under en begränsad tid. 

 1. Vårda din digitala profil!
  Har du en katt som profilbild eller en bild på dig själv? Heter du det du faktiskt heter eller gömmer du dig bakom ett alias? Se till att vara sökbar för kollegor. 
 2. Slå på kameran under videomöten!
  Ärligt talat. Har du inte gått upp i tid för att dra en borste genom håret eller ta av dig pyjamasen kanske du ska fundera över vilken morgonrutin du har. Ingen vill se dina initialer medan de delar med sig av sig själv och sin omgivning. Sådana samtal blir ofta stela. Dessutom kan det vara roligt att påpeka andra omgivning och miljö. De kanske har något husdjur som de kan visa upp? 
 3. Slopa e-mails!
  Att skicka e-mails i sin internkommunikation är som att ringa fröken ur från sin smartphone. Otroligt korkat! Använd för guds skull moderna verktyg. 
 4. Använd funktionen “stör-ej”!
  I de moderna verktygen finns ofta någon form av funktion där du kan stänga av notifikationer från vissa kanaler eller helt och hållet under vissa tidsperioder. Gör det för att kunna arbeta fokuserat. Lägg även mobilen upp och ned för att slippa frestas av att kolla av den så fort det blåa ljuset lyser upp rummet. 
 5. Ge reaktioner och konstruktiva kommentarer!
  Uppmuntra kollegor med reaktioner, gilla-markeringar och konstruktiva kommenterar. Det är svårt att veta om kollegan har sett meddelandet om hen inte har svarat. En enkel “tumme upp” eller annan reaktion gör att man kan slappna av lite. 

Det var de tipsen som vi hade den här gången. Har du fler tips? Skicka gärna de till oss och följ oss i sociala medier. 

Lycka till med företagandet och att jobba hemifrån!
/Teamet på Qred

Inlägget Så jobbar du hemifrån – 15 tips! dök först upp på Qred.

]]>