Qred Företagslån https://wp.qred.com/se Företagslån utan krångel med banken Thu, 08 Nov 2018 02:02:01 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 https://qred.com/se2/wp-content/uploads/2016/08/favicon-144-32x32.png Qred Företagslån https://wp.qred.com/se 32 32 Vad kan jag göra om jag inte kan betala? https://qred.com/se2/blog/vad-kan-jag-gora-om-jag-inte-kan-betala/ Thu, 08 Nov 2018 02:02:01 +0000 https://qred.com/se2/?p=7914 Alla kan råka ut för tillfälliga svackor i sin ekonomi. Är det så att du har stående skulder eller fakturor som ska betalas, så kan det snabbt leda till inkassoåtgärder mot dig och ditt företag. I värsta fall kan det leda till Kronofogden och konkurs. Därför bör du följa de här nio tipsen för att […]

Inlägget Vad kan jag göra om jag inte kan betala? dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Alla kan råka ut för tillfälliga svackor i sin ekonomi. Är det så att du har stående skulder eller fakturor som ska betalas, så kan det snabbt leda till inkassoåtgärder mot dig och ditt företag. I värsta fall kan det leda till Kronofogden och konkurs. Därför bör du följa de här nio tipsen för att undvika att det värsta händer…

1. Kontakta din långivare

Har du lån, privat eller på företaget, så bör du alltid kontakta din långivare om du inte kan betala. Då kan du säkert lägga om din betalningsplan för att lösa amorteringar, räntor och avgifter. Nio gånger av tio kommer din långivare att kunna hjälpa dig med en plan, om du bara håller kontakten och svarar på korrespondens. Att stoppa huvudet i sanden kommer inte att gynna dig. 

2. Se över dina fasta kostnader

Sitter du på höga kostnader som lokal, bil, abonnemang eller annat? Kolla då om du kan göra förändringar som kan få dina kostnader att bli lägre. Förhandla med din hyresvärd och se efter om du kan hitta billigare lösningar för dig och ditt företag. Kanske t o m en tillfällig lösning för att sen återgå till den normala uppgörelsen? 

3. Kapa onödiga utgifter

Sluta äta ute, köpa kläder, utrustning, gå på bio och annat. Hitta alternativ till det du vill göra och investera inte i nya saker just nu. 

4. Sälj saker du inte behöver

Finns det saker privat eller i företaget som du inte riktigt behöver? Sälj det via de sajter och appar som finns för just det ändamålet.

5. Se över dina egna fordringar

Har du skickat fakturor till kunder som de inte har betalt än? Testa att kontakta dem och se om ni kan göra någon lösning som kan vara fördelaktig för båda parter. Är det kunder som är sena med betalningar bör du ta till fler åtgärder. I artikeln nedan får du 5 tips för att få betalt.

Tips! Läs artikeln Vad gör jag om en kund inte betalar?

6. Sök upp nya kunder

Luta dig inte tillbaka och vänta på att du ska få affärer. Sök upp kunder eller gäster för att få igång din verksamhet. Håll i eventkvällar, kör demos, bjud på gratisprover eller liknande. Leta efter nya sätt att få ut din produkt eller tjänst. Att lägga fler timmar på marknadsföring kan löna sig, framför allt på längre sikt. 

7. Nätverka

Leta efter företag som kan hjälpa dig med dina affärer. Det kan t ex vara lokala förmågor på din ort som kan fungera som en partner, men tänk på att det ska gå åt bägge håll!

Hitta alltså samarbeten och partnerskap som kan ge dig affärer. Det kan handla om något så enkelt som att få lägga dina visitkort i deras butik, restaurang, kontor eller lokal. I artikeln som vi länkar till nedan hittar du 12 tips på hur du kan bli en bättre nätverkare.

Tips! Läs artikeln Bli en mästare på att nätverka som företagare!

8. Ta hjälp av familj och vänner

Prata om det. Du kommer att bli förvånad över hur mycket bra tips man kan få av personer som ser på ditt företag med fräscha ögon. Det första steget är att inte skämmas för att man befinner sig i en tillfällig svacka, det andra är att prata om det och det tredje är att agera. Hur snabbt du kan gå från steg ett till steg tre kommer att avgöra hur fort du kan ta dig ur den jobbiga situationen. 

9. Behåll lugnet!

Stress kommer att bara fungera som en ond cirkel. Stress skapar mer stress. Många företagare lever med stress och det är vanligt med stressrelaterade sjukskrivningarna bland egenföretagare. Lär dig att hantera stress och känn efter innan det blir för mycket för dig. 

Tips! Läs artikeln Så blir du mer stresstålig

Som du säkert märkt handlar de flesta av punkterna mer eller mindre om kommunikation. Våga kommunicera med långivare, kunder, kollegor, familj och vänner.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Inlägget Vad kan jag göra om jag inte kan betala? dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Henrik på Cognati Kompetens i Örebro https://qred.com/se2/blog/henrik-pa-cognati-kompetens-i-orebro/ Mon, 05 Nov 2018 13:42:19 +0000 https://qred.com/se2/?p=7983 Under en solig höstdag i oktober, så åkte vi på en liten roadtrip för att träffa några kunder ute i landet. En av dem är Henrik Elamsson på Cognati Kompetens. Henrik och hans affärspartner Kent Valdemarsson startade företaget för ungefär två år sedan och huvudsysslan är att hjälpa sina kunder inom både offentlig och privat sektor som […]

Inlägget Henrik på Cognati Kompetens i Örebro dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Under en solig höstdag i oktober, så åkte vi på en liten roadtrip för att träffa några kunder ute i landet. En av dem är Henrik Elamsson på Cognati Kompetens. Henrik och hans affärspartner Kent Valdemarsson startade företaget för ungefär två år sedan och huvudsysslan är att hjälpa sina kunder inom både offentlig och privat sektor som har behov av socionomkompetens. De är ett auktoriserat bemanningsföretag med bas i Örebro, men de hjälper både konsulter och uppdragsgivare över hela Sverige.

Läs mer och följ Cognati Kompetens

Du kan läsa mer om Cognati Kompetens på deras hemsida och följa deras verksamhet på Facebook.

Varför Qred?

Cognati Kompetens var mitt i en expansionsfas när de hittade Qred Företagslån och nappade då direkt. Nu har de fått sitt lån och kan på så sätt fortsätta att växa som företag. Henrik och Cognati Kompetens förtjänar Qred! Det är ni småföretagare som får Sverige att gå runt och skapar 4 av 5 jobb i samhället – även om man kan argumentera för att Cognati Kompetens skapar ännu fler…

Inlägget Henrik på Cognati Kompetens i Örebro dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Varumärkesskydda ditt nystartade företag (startup) https://qred.com/se2/blog/varumarkesskydda-ditt-nystartade-foretag-startup/ Tue, 30 Oct 2018 09:30:39 +0000 https://qred.com/se2/?p=7520 Det är äntligen dags för dig att starta ditt nya företag – din startup! Du har tänkt över det här länge och väl innan du till slut tog beslutet att sätta igång. Förutom registreringar, tillstånd, certifikat, bolagsform, partners, anställda och framför allt – valet av namn för ditt företag. Nu gäller det att vara smart, […]

Inlägget Varumärkesskydda ditt nystartade företag (startup) dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Det är äntligen dags för dig att starta ditt nya företag – din startup! Du har tänkt över det här länge och väl innan du till slut tog beslutet att sätta igång. Förutom registreringar, tillstånd, certifikat, bolagsform, partners, anställda och framför allt – valet av namn för ditt företag. Nu gäller det att vara smart, tänker du. Att hitta på något riktigt originellt eller något som är tydligt och alla förstår. Du gör en logotyp, skriver ut visitkort och trycker upp kläder med företagsnamnet, men i all hast och passion är det något du har glömt…

Är mitt företag varumärkesskyddat?

Det har hänt många startups och företag som går in i nya marknader, som t ex ett nytt land. Det finns redan ett bolag inom samma bransch som du och ditt företag och det bolaget har redan registrerat sitt varumärke. Du gör nu intrång på deras varumärke, tvingas byta namn och förlorar kanske både pengar och dyrbar tid i ditt arbete med företaget.

Tanken med ett varumärke är att det ska skapa igenkänning för din kunder och få din produkt eller tjänst att sticka ut. Ofta är påhittade fantasiord eller originella sammansättningar de bästa varumärkesnamnen. Se exempel på sådana längre ned i artikeln.

Patent- och registreringsverket

Du kan både ansöka om patent och registrera ditt varumärke på Patent- och registreringsverket. Skulle någon intränga på ditt varumärke kan du ta upp det i Patent- och marknadsdomstolen. Ensamrätten som du får gäller i 10 år och kan förlängas med 10 år i taget.

Vad kostar det att varumärkesskydda mitt företag?

Du måste alltid betala avgiften för handläggningen – oavsett om din ansökan att bli varumärkesskyddad går igenom eller ej. I vissa fall kan e-tjänsterna ge lägre avgifter än via de fysiska blanketterna.

En elektronisk ansökan om att registrera sitt varumärke kostar 2 000 kr för skydd i en klass, för varje klass utöver den första kostar det 1 000 kr. Skulle du ha gjort samma ansökan via fysisk blankett, så hade det kostat 2 700 kr. Förnyelserna (de efter 10 år) kostar i regel lika mycket som om du skulle ha ansökt för första gången.

“Allt som går att uppfinna är redan uppfunnet!”
– Charles H Duell, chef för det amerikanska patentverket år 1898-1901

Detta citat har visat sig vara en myt. Ingen chef för det amerikanska patentverket ska ha sagt något sådant uppenbart dumt. Faktum är att man har hittat dokument från Charles H Duell till den amerikanska kongressen där han skriver om patentverkets ökade arbetsbörda och att han begär mer pengar för att klara av det. Han avgick två år senare.

Nice-klassificering

Är det en “snäll” (eng nice) klassificering? Skämt åsido, en Nice-klassificering är ett system som innehåller 45 st olika varumärkesklasser på nationell och EU-nivå. Det därför möjlighet att registrera varumärkesnamn som är identiska med andra registrerade varumärken – bara inte den produkt eller tjänst som säljs inte är likadan.

Det finns vissa annonsplattformar som erbjuder varumärkessäkra lösningar för marknadsföring. Ett exempel på en sådan plattform är Vice Media.

Ansök om ett EUTM

EUTM är en förkortning för European Union Trademark och gäller i alla länder som är medlemmar i EU. Myndigheten i EU (EUIPO) handlägger en ansökan, men kontrollerar inte om det finns liknande varumärken som registrerat sig innan dig.

Därför ska du varumärkesbevaka

Det finns mängder av verktyg, både gratis- och betalversioner, som kan hjälpa dig att bevaka specifika sökord. Google har ett verktyg som heter Google Alerts, där du kan lägga in de sökord som du vill bevaka. Det finns flera verktyg som t ex Mention, Buffer, Iconosquare, Hubspot, Ahrefs, m fl som, utöver många andra funktioner, har stöd för omvärldsbevakning.

Oftast kan du styra om du vill ha notifieringar varje dag, vecka, månad eller när det väl händer något kring ditt sökord. Du kan därför upptäcka de som gör intrång på ditt varumärke, sprider rykten om dig eller liknande.

Varför ska jag registrera mitt varumärke?

 1. Ensamrätt.
  Du får ensamrätt att använda ditt varumärke, både till namn och logotyp, på de marknader och bransch som ditt varumärke finns registrerat.
 2. Högre värde
  Värdet på ditt varumärke ökar när du har ett registrerat varumärke som man kan investera i. Det höjer trovärdigheten inför dina kunder och ger investerare en anledning till att satsa på dig och ditt företag.
 3. Försäkring
  Du kan med säkerhet slå fast att du inte gör intrång på andra företags registrerade varumärken.

Känner du dig osäker på hur du ska varumärkesskydda ditt företag så finns det hjälp att få hos konsulter. Se över de olika alternativen för dig, om du ska ta en engångskostnad eller en annan lösning.

Exempel på bra varumärkesnamn

Det kan bara du eller dess företags kundgrupp/målgrupp uttala sig om. Företagsnamn som Apple, Coca Cola, Google, Vespa, m fl är exempel på lyckade sådana. Google har t o m fått oss att mynta ett verb, “att googla”. Apples logotyp är känd över hela världen och många säger “iPhone” istället för “smartphone” eller “mobiltelefon”. Coca Cola har fått hela industrier att benämna sina smaker som kolasmak och Vespa har gett namn till en typ av moped, även om alla s k Vespor inte är från företaget Vespa, så är det vad man kallar modellen.

Se alltså till att varumärkesskydda ditt nystartade företag för vem vet – du kanske sitter på nästa stora bolagsidé?

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Inlägget Varumärkesskydda ditt nystartade företag (startup) dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Vilket parti är bäst för mig som småföretagare? https://qred.com/se2/blog/vilket-parti-bast-for-smaforetagare/ Thu, 25 Oct 2018 07:02:58 +0000 https://qred.com/se2/?p=7904 Att vara företagare är en livsstil där det mesta som rör ditt företag har direkt påverkan på ditt privatliv. Därför är politik och företagande alltid en het potatis. Vallöften haglar brett och det är svårt att ta ställning som småföretagare, framför allt p g a bristande information. I en omröstning på vår Facebooksida uppgav 89% […]

Inlägget Vilket parti är bäst för mig som småföretagare? dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Att vara företagare är en livsstil där det mesta som rör ditt företag har direkt påverkan på ditt privatliv. Därför är politik och företagande alltid en het potatis. Vallöften haglar brett och det är svårt att ta ställning som småföretagare, framför allt p g a bristande information. I en omröstning på vår Facebooksida uppgav 89% att de behövde läsa på mer om de olika partierna inför det stundande valet. Vi vill underlätta lite för dig genom att lista en del om de olika partierna i den här artikeln. Partierna är listade helt utan inbördes ordning eller annan prioritet.

Centerpartiet

Annie Lööf och Centerpartiet vill genomföra tre stora överenskommelser för att stärka företagsklimatet på lång sikt. Dessa tre handlar om:

 • Arbetsmarknadspolitiken
 • Bostadspolitiken
 • Skattepolitiken

Centern vill att kostnaderna för att anställa ska bli lägre, minska regelkrånglet kring skatter och att det ska bli enklare att anställa rätt kompetens. För att minska regelkrånglet vill Centerpartiet inför principen om “en regel in – en regel ut”, vilket innebär att varje ny regel ska innebära att man skrotar en gammal regel. Partiet vill också införa en ny företagsform – ingångsföretag. Det ska vara en bolagsform som innebär att beskattningen sker schablonmässigt för de som har en omsättningen under 250 000 kr/år. Detta ska underlätta för de allra minsta och nya företagarna.

Moderaterna

Partiet vill att Sverige ska ha mer konkurrenskraftiga skattevillkor och enklare regelverk för de som väljer att starta företag. De pekar ofta mot EU och globala frågor, som att undersökningar visar att det höga skattetrycket är det största hotet mot svenska företags tillväxt och utveckling till internationella bolag.

Moderaterna vill införa en nationell digital plattform som ska underlätta företagens uppgiftslämnande till myndigheter och bredda Regelrådets mandat. De driver ofta parollen att “företag ska uppskattas mer och beskattas mindre”, vilket kan locka många företagare.

Kristdemokraterna

KD har en lång lista på reformer och åtgärder. I grunden vill Kristdemokraterna att det ska vara mer värt att starta och utveckla ett företag. Enklare regler, ökad tillgång till riskkapital och konkurrenskraftiga skatter är några exempel. Några andra är:

 • Slopa arbetsgivaravgiften när man anställer unga eller nyanlända.
 • Ta bort särskild löneskatt på äldre.
 • Bygga ut RUT-avdraget.
 • Utöka turordningsreglerna i LAS till fyra personer, oavsett storleken på företaget.
 • Vidga rätten till provanställning.
 • Sänka kravet på aktiekapital från 50 000 kr till 25 000 kr (förr var det 100 000 kr).
 • Begränsa företrädaransvaret.
 • Förenkla reglerna kring generationsskiften i Sveriges fåmansbolag.
 • Stärka trygghetssystemen för företagare.
 • Det statliga riskkapitalsystemet måste ses över. Reformeras och effektiviseras så att det kan komplettera privat riskkapital.
 • Införa en garanti att företag endast ska behöva lämna en och samma uppgift vid ett tillfälle till myndigheterna. “Hjälpa, inte stjälpa”.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna vill göra det billigare för företagare att anställa sin första medarbetare. De vill spinna vidare på det offensiva kunskapslyft med 100 000 platser i syfte att få fler i arbete, utbyggnad av YH-utbildningar och att just yrkeshögskolan ska prioriteras.

De tror att en bra tillgång kapitalförsörjning är en avgörande faktor för att företag ska kunna starta upp och expandera vidare startup-stadiet.

Socialdemokraterna vill arbeta för ett tryggare Sverige med minskad arbetslöshet.

Vänsterpartiet

De förslag som Vänsterpartiet har på agendan över skatteändringar de vill driva igenom är:

 • Slopat RUT-avdrag
 • Minskat jobbskatteavdrag
 • Sänkt pensionärsskatt
 • Investeringssparkonton ska inte vara en så pass skattemässigt gynnsam sparform som de är i sin nuvarande form.
 • Att restaurangmomsen inte bör vara lägre än momsen på andra varor i handeln.

Vänsterpartiet har två förslag på regelförenklingar:

 1. Att Baselreglerna ska ses över för att minska administrationen för mindre sparbanker.
 2. Att sätta småföretagares administrativa börda i fokus varje gång ett nytt lagförslag tas fram.

Annat som rör företagare:

 • Bankerna ska åläggas att hantera kontanter för att underlätta för framför allt äldre personer.
 • Material ska, i högre utsträckning än vad det görs idag, återanvändas och återvinnas.
 • Starta en utredning med syfte att skapa lika konkurrensvillkor på bankmarknaden.
 • Mindre företag med högre risk eller utan egen säkerhetsmassa ska kunna finansieras via ett statligt garantisystem.
 • Företag som har upp till 10 anställda ska slippa sjuklöneansvar.

Liberalerna

Generellt sett vill Liberalerna ha skatteregler som underlättar för nystartade och växande företag. Det är för svårt att lyckas internationellt idag som svensk företagare och det vill de ändra på.

Ett annat ord som Liberalerna gärna förknippas är – hållbart. De tror på att ett hållbart företagande gör Sveriges småföretagare mer konkurrenskraftiga. Liberalerna motsätter sig även förslaget om vinstförbud mot de s k välfärdsföretagen. De vill se tydligare krav på långsiktigt ägande, styrning, tillståndsplikt och en hårdare granskning och kontroll av både ägare och verksamhet.

Partiet tror dessutom att sina idéer om att utbilda fler offentligt anställda tjänstemän kommer att underlätta för företagare i sina kontakter med myndigheter. Som t ex rapportering och uppgiftslämning.

Miljöpartiet

När det kommer till skatter vill MP genomföra följande:

– Att arbetsgivaravgiften sänks för alla företag, framför allt för småföretagen.
– Att momsen halveras på reparation av cyklar samt för köp av kläder och skor.
– Att RUT-avdraget omfattar reparation av vitvaror i bostaden för att undvika konsumtion av nya produkter och att gamla vitvaror inte återvinns.

Kring ämnet regelförenklingar uppger Miljöpartiet att de vill:

 1. Fortsätta att se över och förenkla företagens regelverk.
 2. Att företagens uppgiftslämnande till myndigheter ska göras elektroniskt.

De vill, likt Vänsterpartiet, att ansvaret för sjuklön bör tas bort för alla företag med tio anställda eller färre. Miljöpartiet vill även att källkod och hårdvara ska vara öppen för att stimulera kreativitet, företagande och jobbskapande. MP vill att Sverige blir det land som investerar mest pengar per invånare i hållbar teknik.

Sverigedemokraterna

Manifestet från SD innehåller en väldigt liten del som rör företagande. I grunden så tror de, likt många andra partier, på att minska regelkrånglet och detaljregleringar.

De vill även slopa allmän löneavgift för tre anställda, minskat sjuklöneansvar och fler undantag kring turordningsreglerna i LAS (Lagen om Anställningsskydd).

Avslutande ord…

Det är klart att många av de här partierna uppger fler saker i TV-intervjuer och annat. Det här är det vi har läst oss till i deras egna manifest och från källor som Start och Driva och Företagarna. Främst för att få vinkeln mot företagarna och inte störas av det brus som finns kring alla andra åtgärder och förslag. I slutändan är det du som företagare som måste göra ett arbete med att se hur de olika partierna påverkar din på kommunal, regional och nationell nivå. Kanske är den ena partiet bättre för dig i Riksdagen, medan ett annat är bättre för din region och ett tredje är bättre för dig i din kommun?

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

 

Källor:
Starta och Driva
Företagarna

Inlägget Vilket parti är bäst för mig som småföretagare? dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Vilken färg ska jag ha i mitt företag? https://qred.com/se2/blog/vilken-farg-ska-jag-ha-i-mitt-foretag/ Tue, 23 Oct 2018 08:38:30 +0000 https://qred.com/se2/?p=7792 Står du inför att starta ett nytt företag eller göra om den grafiska profilen och designen på företaget? Eller så kanske du förstår att du bör göra det efter att ha läst det här inlägget. För faktum är att ca 73% av köpbesluten i en butik faktiskt baseras på det visuella. Studier visar att det […]

Inlägget Vilken färg ska jag ha i mitt företag? dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Står du inför att starta ett nytt företag eller göra om den grafiska profilen och designen på företaget? Eller så kanske du förstår att du bör göra det efter att ha läst det här inlägget. För faktum är att ca 73% av köpbesluten i en butik faktiskt baseras på det visuella.

Studier visar att det tar ca 10-30 sekunder för en person att skapa sig ett intryck från det man ser. I vissa fall så kort tid som några hundradelar. Tänk bara på hur du agerar på t ex Instagram. Då ägnar du knappar 10-30 sekunder per bild, du scrollar vidare mycket fortare än så. Färger och intryck är nära sammankopplade och du bör se över din logotyp, dina färger och andra element på din hemsida, e-mail, butik, osv för att se hur de överensstämmer med kunden eller gästens intryck. 

Vad betyder färgerna?

Färger spelar en stor roll i våra liv. En del i hur vi upplever färger härstammar från grottmänniskornas tid och våra instinkter för fara, som t ex att rött, gult och orange (eld) används i varningssymboler och skyltar. Läs mer om hur våra sinnen uppfattar färger och andra intryck i vårt inlägg om sensory marketing.

Röd

Färgen röd förmedlar mod, passion, ungdomlighet. Det stimulerar dessutom aptiten och fångar människors uppmärksamhet. Det är en färg som ofta används vid nedsatt pris (tillsammans med orange och gul som ligger nära i färgskalan). Den röda färgen höjer pulsen hos människor och är starkt kopplad till eld och fara.

Exempel på varumärken som har rött som dominant färg i sin logotyp:

 • Coca Cola
 • H&M
 • ICA
 • Hemköp
 • Netflix
 • Lego
 • Colgate
 • Norwegian
 • Marlboro
 • McDonald’s (även om deras “M” är gult, så används mycket rött)

Blå

Den blåa färgen signalerar styrka, pålitlighet och trovärdighet. Det är inte för inte som många företag inom bank och finans har blå som sin grundfärg. Blått skapar en känsla av pålitlighet, styrka och professionalitet. Det är dessutom mångas favoritfärg. Blått minskar faktiskt aptiten, den är alltså inte en bra färg för snabbmatskedjor.

Exempel på varumärken som har blått som dominant färg i sin logotyp:

 • Samsung
 • Skype
 • Gilette
 • Ford
 • Panasonic
 • Skatteverket
 • IBM
 • Siemens
 • Pepsi

Grön

Den gröna färgen står för lugn, tillväxt och hälsa. Den påverkar oss genom att man ska förknippa färgen och varumärket med tillväxt, hälsosamma val, naturnära och ekologiskt. Den förmedlar tillväxt och kreativitet hos varumärken som inte sysslar med kost, hälsa eller liknande.

Exempel på varumärken som har grönt som dominant färg i sin logotyp:

 • Starbucks
 • Spotify
 • Lacoste
 • Heineken
 • Android
 • Carlsberg
 • Knorr
 • Europcar
 • Qred Företagslån

Gul

Gult förmedlar positivitet, glädje och värme. Den associeras ofta med lycka, positivt tänkande och fångar både uppmärksamheten hos fönstershoppare och stimulerar den mentala processen.

Exempel på varumärken som har gult som dominant färg i sin logotyp:

 • McDonald’s
 • Snapchat
 • IKEA
 • Hertz
 • Lipton
 • National Geographic
 • Subway
 • CAT
 • DHL
 • Schweppes

Orange

Vänlighet, entusiasm och självsäkerhet är de tre ledorden för färgen orange. Den signalerar kreativitet, barnvänlighet, glädje, säkerhet och den uppmanar till handling och köp, gärna impulsiva sådana.

Exempel på varumärken som har orange som dominant färg i sin logotyp:

 • Fanta
 • Mastercard
 • Hard Rock Café
 • Firefox
 • Fiskars
 • Soundcloud
 • Timberland

Neutrala

De som inte har någon färg, utan ofta har svart eller nyanser av svart, grått och vitt som dominant färg signalerar balans, lugn och att det är premium. Svart tyder ofta på intelligens och auktoritet. Många som använder sig av neutrala färger i logotyper och kommunikation vill förmedla enkelhet, professionalitet och att de är lyxigare än andra varumärken.

Exempel på varumärken som har neutrala färger i sin logotyp:

 • Gucci
 • Audi
 • Chanel
 • Disney
 • Nike
 • Mercedes Benz
 • Louis Vuitton
 • Amazon
 • Nestlé

Flerfärgade

De som inte har bara har en färg, utan flera färger kallas för flerfärgade logotyper. Dessa förespråkar diversitet, lekfullhet, kreativitet och att de är Internetbaserade.

Exempel på varumärken som har flerfärgade logotyper:

 • Ebay
 • Microsoft
 • Google
 • NBC
 • Olympiska spelen (OS)

Vilken färg passar för just min bransch eller företag?

Det är helt upp till dig. Även om det finns många tips och teorier, så bör du, din familj, vänner och kollegor vara de som tycker till – utöver dina kunder, såklart!

 • Advokat- och juristbyråer väljer ofta en dominant färg som blå, grön eller svart.
 • Mäklare använder ofta färgglada färger, men håller sig gärna till blå och orange.
 • Revisorer har ofta blått som dominant färg, men även svart och vitt. Däremot så sticker PWC och Deloitte ut genom att ha gult och orange.
 • Företag inom tech väljer oftast blått, vitt, svart och rött.
 • Inom detaljhandeln dominerar den röda färgen. Det är en färg som fångar vår uppmärksamhet och det är av just den anledningen som stopp-skyltarna är röda i alla länder.
 • Jord- och lantbruk brukar använda grön, brun, gul och röd. Ofta naturfärger och nyanser.

Vilken färg ska jag ha på mina knappar?

“Min grundfärg är blå, så jag kör på en nyans av blå. Den ser riktigt klädsam ut och smälter verkligen in i designen!”

Konverteringsoptimerare och marknadsförare världen över skakar just nu sina huvuden och suckar tungt…

Ställ dig frågan: “Vad vill jag med mina knappar?”. Är det att ingen ska klicka på dem och att de ska smälta in i designen så är det helt rätt att ha samma färgskala som din dominanta grundfärg. Vill du däremot att dina knappar ska få besökaren eller kunden att agera och konvertera, så bör du tänka om. Nedan listar vi några teorier och tips på hur du ska tänka.

Grön vs. Röd

Många studier och s.k. “A/B-tester” visar att grön och röd knapp presterar olika bra beroende på kund, miljö och övriga färger på sidan. Det går inte att säga att du alltid ska använda röd knapp för att det signalerar fara och väcker uppmärksamhet eller grön knapp för att grön är en trygg och förtroendeingivande färg. Allting handlar om att du måste göra egna A/B-tester på varje landningssida, e-mail och annat ställe där du väljer att ha en viss färg på en knapp. Kom ihåg att ta volym med en nypa salt, även om ett mail skickas till 5 000 personer, så kanske det bara öppnas av några hundra och går det verkligen att dra slutsatser på en så liten volym? Är det en landningssida, så bör du låta den testas under en längre tid just för att få upp en större volym av besökare.

The Big Orange Button

En gammal regel är att använda BOB, Big Orange Button, för att få personer att se din knapp och konvertera.

180-gradersregeln för komplementfärg

Angie Schottmuller är världskänd inom konverteringsoptimering och tog sig an att hitta den bästa komplementfärgen. Det ledde fram till The Clockwork Conversion Color Test.

Vi kan kalla den för 180-gradersregeln. Det går ut på att placera ut din dominanta färg på färgskalan (färghjulet) och dra en linje genom origo (mitten) till motsatt sida av hjulet och – Voíla! Nu har du din komplementfärg!Bild: Conversionista

Är din grundfärg röd så bör du välja en ljusblå komplementfärg, är din grundfärg grön så bör du välja en rosa eller lila komplementfärg, osv. Den här metoden gör att dina knappar kommer att sticka ut mer och förhoppningsvis leda till högre konvertering.

3 snabba tips

 1. Reservera en färgzon till knappar.
 2. Använd en “ren” färg till knappar. Undvik nyanser med inslag av svart, vitt och grått.  
 3. Använd nyanser, skuggor, och toner i den övriga designen av hemsidan, e-mails och annan kommunikation.

Storlek på din CTA-knapp (Call-To-Action)

Storleken spelar också in på din knapp. Större behöver inte alltid betyda bättre, men tänk på att inte gömma undan dina knappar och ha för liten storlek på texten och på själva knappen. Tänk också på att göra hela knappen klickbar, framför allt för besökare som kommer från mobiler och surfplattor där vi klickar med fingrar, och inte med samma precision som med muspekaren på datorn.

Placering av din knapp eller formulär

Placering och position av din knapp spelar också en stor roll i hur konverteringen kommer att bete sig. Se över storlek och placeringar för dina rubriker, texter, bilder, filmer och knappar. Led besökarens öga till knappen eller det du vill att besökaren ska fokusera på.

(Bild: Coetail.com)

I det här exemplet har vi ett objekt som pekar mot knappen. Det funkar lika bra med pilar som kan leda ögat mot en knapp, formulär eller ett pris som du vill framhäva.

Här är ett exempel där en person tittar på formuläret som ska fyllas i. Det ligger i människans beteende att titta dit en annan person tittar och därför kan det här vara ett sätt att använda bilder och formulär på ett effektivt sätt.

Tips för dina knappar (Call-To-Action)

 • Rätt storlek på knapp och text.
 • Välj ett typsnitt som är lätt att läsa.
 • Testa din copy, d v s texten i knappen, både genom A/B-test och användartester. Fråga familj, vänner och kollegor.
 • Kontrast. Vit text på gul bakgrund är ingen god idé.
 • Rätt placering och position. Göm inte undan knappen, men placera den inte heller för tidigt innan besökaren vet varför han eller hon ska klicka på den.

Testa, testa och testa!

Även om det finns mycket som är sunt förnuft och lågt hängande frukt, så bör du alltid testa din teorier och förändringar. Se till att ta beslut baserade på data och analys, snarare än magkänsla och grupptryck.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Källor och inspiration:
Expertvalet om färger
Expertvalet om varumärkesidentitet
Dagensanalys om färger

Inlägget Vilken färg ska jag ha i mitt företag? dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Träffa Pernilla som äger och driver Creperiet i Norrtälje https://qred.com/se2/blog/traffa-pernilla-som-ager-och-driver-creperiet-i-norrtalje/ Thu, 18 Oct 2018 11:12:18 +0000 https://qred.com/se2/?p=7894 Under en solig höstdag, så passade vi på att besöka Pernilla Widegren som äger och driver Creperiet i Norrtälje tillsammans med Marcus Lindgren. Vi blir välkomnade med ett glatt leende och känner verkligen hur varm atmosfären är i lokalen, både bemötande och hur inredningen är planerad. Creperiet ligger väldigt centralt, precis vid Stora torget. Norrtälje […]

Inlägget Träffa Pernilla som äger och driver Creperiet i Norrtälje dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Under en solig höstdag, så passade vi på att besöka Pernilla Widegren som äger och driver Creperiet i Norrtälje tillsammans med Marcus Lindgren. Vi blir välkomnade med ett glatt leende och känner verkligen hur varm atmosfären är i lokalen, både bemötande och hur inredningen är planerad. Creperiet ligger väldigt centralt, precis vid Stora torget. Norrtälje är en liten, idyllisk och pittoresk stad i Roslagen, ungefär sju mil från Stockholm.

Restaurangen ligger i en gammal fin träbyggnad och omges av mysiga kullerstensgator och gränder. Väl inne i lokalen möts vi av levande ljus, rustika möbler, växter och menyer skrivna på griffeltavlor. En oerhört hemtrevlig och varm miljö.

En restaurang på fastlandet, en på Gotland och en i Åre..?

Pernilla äger även restaurangen Stora Ego i Visby som ligger på Gotland. Där serverar man 100% vegansk mat och har på kort tid blivit ett väldigt populärt alternativ bland både turister och öbor. Det vegetariska och veganska konceptet från Stora Ego vill nu Pernilla ta vidare till restaurangen i Norrtälje och kanske t o m till en tredje restaurang i framtiden. Drömmen för Pernilla är att få öppna en till restaurang i Åre, där hon tänker att deras målgrupp finns.

Följ Pernilla och hennes restauranger

Har du vägarna förbi Norrtälje i vackra Roslagen eller Visby på Gotland, så är det helt klart värt ett besök. Du kan läsa mer om Creperiet och Stora Ego på deras Facebooksidor. Enligt många rekommendationer är Stora Egos burgare den bästa de har ätit och Creperiets galetter och crepes är också fantastiska!

Varför Qred?

Vi på Qred Företagslån kunde hjälpa Pernilla under lågsäsongen. Både Norrtälje och Visby är två platser som påverkas starkt av säsonger och väder. Pernilla kände att de behövde något att luta sig emot och då kunde vi hjälpa företaget till dess att högsäsongen drog igång.

Pernilla och småföretagare förtjänar Qred! Det är de som skapar 4 av 5 jobb i Sverige och får allting att gå runt. Se intervjun med Pernilla, som är en sann vardagshjälte, här nedan:

Inlägget Träffa Pernilla som äger och driver Creperiet i Norrtälje dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Företagslån populära bland frilansare! https://qred.com/se2/blog/foretagslan-populara-bland-frilansare/ Thu, 18 Oct 2018 07:02:16 +0000 https://qred.com/se2/?p=7556 Det här är ett gästinlägg skrivet av en frilansskribent. Åsikter och innehåll är författarens.  Jag som har fått äran att skriva detta gästinlägg hos Qred heter Sebastian Liljegren och arbetar som frilansskribent. Hela min yrkestitel osar frihet (samt lans och skribent). Om du bedriver din frilansverksamhet som en näringsverksamhet, behöver jag förmodligen inte predika för […]

Inlägget Företagslån populära bland frilansare! dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Det här är ett gästinlägg skrivet av en frilansskribent. Åsikter och innehåll är författarens. 

Jag som har fått äran att skriva detta gästinlägg hos Qred heter Sebastian Liljegren och arbetar som frilansskribent. Hela min yrkestitel osar frihet (samt lans och skribent). Om du bedriver din frilansverksamhet som en näringsverksamhet, behöver jag förmodligen inte predika för dig om för- och nackdelarna med att frilansa. Du njuter sannolikt av den självständighet och den känsla av frihet som det medför att själv kunna välja sina uppdrag och fatta de stora besluten utan att ha en chef som kikar över din axel.

Det är dock samtidigt så att du med stor sannolikhet är mindre eld och lågor över den ekonomiska osäkerhet som är förenad med att tillhöra denna yrkeskategori. Dessa dagar kan det vara svårt för vilket företag som helst att beviljas ett lån hos någon av de större bankerna, men det är desto svårare för dig som bedriver en frilansverksamhet. De flesta banker ser det som riskfyllt att låna ut pengar till enskilda näringsidkare. Anledningarna till detta är dels att du är personlig ansvarig för ditt företags skulder. Dessutom vilar hela verksamheten på dina axlar, vilket gör din hälsa och förmåga att arbeta till viktiga parametrar för verksamhetens framgång.

Av dessa och fler anledningar därtill, gynnas många frilansare av att utforska sina alternativ när det kommer till att ansöka om ett företagslån. I jämförelse med storbankerna kan långivare på nätet ha ett lite mer avslappnat förhållningssätt till de krav som ställs på dig som låntagare. Anledningarna att Qreds låneprodukt är ett topprankat företagslån på flera jämförelsesajter är naturligtvis flera, men för oss frilansare är de rimligare kraven en faktor så viktig som någon.

Helhetsbedömning ökar dina möjligheter att beviljas ett lån

Som frilansare kan det vara svårt att få ett företagslån oavsett om man vänder sig till en traditionell bank eller en långivare på nätet. Faktum är att detta gäller för de flesta unga företag och frilansverksamheter. Långivare som tillhandahåller företagslån tittar ofta noga på ditt företags ekonomi, hur mycket skulder företaget har i förhållande till sina tillgångar samt andra parametrar.

Skillnaden mellan Qred och många andra långivare är att de gör en helhetsbedömning av din individuella ansökan. Här spelar företagets betalningsförmåga stor roll, liksom att det belopp du önskar att låna anses vara rimligt sett till storleken på din verksamhet. Om du som företrädare för ditt företag har skött företagets ekonomi och har få eller inga betalningsanmärkningar och andra skulder, ökar dina möjligheter att beviljas ett företagslån.

Avslutande tankar om företagslån för frilansare

Livet är inte alltid enkelt för oss frilansare. Alla de utmaningar som man ställs inför kan göra att den till synes enkla uppgiften att säkra den finansiering som krävs känns som ett närmast oöverkomligt hinder. Som tur är finns det idag alternativ på lånemarknaden även för den som bedriver en frilansverksamhet och gör sitt yttersta för att få ekonomin i denna att gå ihop.

Låt därför inte det ekonomiska stå i vägen för det roliga. Blicka istället framåt och låt fanan för ditt frilansande flyga högt!

Lycka till med företagandet (och skrivandet)!

Sebastian Liljegren, 34 år, är en frilansande skribent av framför allt webbtexter. 

Frliansskribenten Sebastian Liljegren

Inlägget Företagslån populära bland frilansare! dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Carl Uggla från Qred är ny skribent på Blockchain360 https://qred.com/se2/blog/carl-uggla-fran-qred-ar-ny-skribent-pa-blockchain360/ Thu, 18 Oct 2018 06:50:52 +0000 https://qred.com/se2/?p=7877 Carl Uggla arbetar sedan i våras som Business Developer på Qred. Sedan Carls studietid har han alltid intresserat sig för blockchain och valde att skriva sin masteruppsats om just det här ämnet. Vi på Qred är oerhört stolta nu när Carl har börjat skriva för sajten Blockchain360. “Det är väldigt roligt att få skriva om […]

Inlägget Carl Uggla från Qred är ny skribent på Blockchain360 dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Carl Uggla arbetar sedan i våras som Business Developer på Qred. Sedan Carls studietid har han alltid intresserat sig för blockchain och valde att skriva sin masteruppsats om just det här ämnet. Vi på Qred är oerhört stolta nu när Carl har börjat skriva för sajten Blockchain360.

“Det är väldigt roligt att få skriva om något som intresserar mig så pass mycket som blockchain. Förhoppningsvis kommer läsarna att finna innehållet intressant och att jag lyckas väcka lite tankar hos var och en”, säger Carl Uggla.

Stora delar i Carls arbete har legat på att göra research och analysera den nederländska marknaden, som är Qreds fjärde marknad på drygt tre år.

“Carl har gjort ett riktigt bra jobb med att göra efterforskningar, analysera och förbereda lanseringen av vår nya marknad. Det har verkligen underlättat för Anton (Country Manager NL) och Seve-Jan (Företagsrådgivare NL) i deras arbete”, berättar VD Emil Sunvisson.

Carl ser fram emot hösten, nya utmaningar på Qred och att få skriva om blockchain.

“Det känns mycket roligt då jag har möjlighet att koppla mitt stora intresse av blockchain in till mitt arbete. Det är också mycket utvecklande, då jag tvingar mig själv att fördjupa mig och tänka mer kritiskt kring det jag läser om ämnet”, avslutar Carl.

Läs Carls artikel på Blockchain360

Namn: Carl Uggla
Ålder: 27 år gammal
Utbildning: Bachelor in BBA – Management – Berkeley College, New York
Master of Science – Entreprenörskap – Jönköping International Business School, Jönköping
Roll på Qred: Business Developer – Öppen och fri roll där slutgiltiga fokus ligger i att analysera Qred som företag samt externa möjligheter. Mycket intressant då dagar kan var mycket varierande.
Intressen: Sport, gaming, teknik och att skriva.

Inlägget Carl Uggla från Qred är ny skribent på Blockchain360 dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Bästa bildbankerna för stockphotos https://qred.com/se2/blog/basta-bildbankerna-for-stockphotos/ Tue, 16 Oct 2018 01:53:57 +0000 https://qred.com/se2/?p=7693 Som småföretagare sitter du antagligen inte på dyr och professionell utrustning för att producera eget innehåll i form av bilder och filmer. Eller så kanske du inte har kompetensen eller tiden att göra det. Det är därför arkivbilder eller “stock photos” är perfekt för att liva upp din hemsida och sociala kanaler. Men du kan […]

Inlägget Bästa bildbankerna för stockphotos dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Som småföretagare sitter du antagligen inte på dyr och professionell utrustning för att producera eget innehåll i form av bilder och filmer. Eller så kanske du inte har kompetensen eller tiden att göra det. Det är därför arkivbilder eller “stock photos” är perfekt för att liva upp din hemsida och sociala kanaler. Men du kan inte ta vilken bild som helst, bilder är ofta upphovsrättsskyddade och kräver tillstånd eller betalning för att användas. Däremot finns det en del bildbanker där du kan hitta bilder helt gratis!

Creative Commons (CC)

Som vi nämnde tidigare finns det juridiska aspekter att ta hänsyn till när man ska publicera bilder och filmer som inte enbart är för eget privat bruk. Därför finns det något som kallas för creative commons. Det innebär att man kan kopiera, distribuera och i vissa fall även modifiera bilder och filmer även för marknadsföring – utan att be om tillstånd. Det finns vissa olika licenser för Creative Commons. Vi listar de flesta nedan:

 • CC0: Inga upphovsrättsanspråk
 • CC BY: Ett erkännande, t ex “Foto: XX”
 • CC BY-SA: Erkännande, dela lika
 • CC BY-NC: Erkännande, icke-kommersiell användning
 • CC BY-ND: Erkännande, inga bearbetningar av material
 • CC BY-NC-SA: Erkännande, icke-kommersiell, delas lika
 • CC BY-NC-ND: Erkännande, icke-kommersiell, inga bearbetningar av material

CC0 är en av de vanligaste formerna av licens i Creative Commons och betyder “Now rights reserved”. Det finns även CC för musik, som t ex Jamendo, Magnatune, Podsafeaudio och Beatpick.

Tips när du ska välja bild

Surfa runt en del på flera olika hemsidor som erbjuder bilder. Du kommer ganska snart att märka hur flera bilder återfinns på flera hemsidor. Det är väldigt vanligt när det kommer till arkivbilder av det här slaget och du kommer antagligen inte vara ensam om att använda en viss bild. Så ta tid och kolla in konkurrenternas hemsidor och sociala kanaler. Hittar du samma bild som du har valt på deras sidor och kanaler? Då kanske du ska leta vidare…

Adobe Creative Cloud / Stock

En enkelt sökning på “computer” spottar ut över 4,7 miljoner träffar. Överlägsen när det kommer till utbud, även om det kan kosta en del. Ladda ned 10 bilder gratis!

Unsplash

En riktigt bra sökmotor för att hitta bilder för alla möjliga och omöjliga sammanhang. Sök på engelska för bästa resultat.

Shutterstock

Sökmotorn finns på svenska, men vi rekommenderar ändå att söka på engelska för allra bäst resultat. Här kan du även hitta filmer, musik och redaktionellt innehåll.

Pixabay

Förutom bilder så kan du hitta vektorfiler, illustrationer och filmer. Filtrera din sökning på orientering, kategori, storlek och färg.

Gratisography

Bilderna i den här bildbanken sticker ut lite mer än andra. “Quirky and creative photos” är ett begrepp som de definierar sig med.

Stockvault

Här finns både gratis- och betalbilder.

iStockphoto

Stockbilder och vektorfiler till olika priser. Du kan dessutom ladda ned film och ljud.

Pexels

Med fokus på bilder även om det går att hitta filmer. Enkelt att söka och ladda ned.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Inlägget Bästa bildbankerna för stockphotos dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Använd mobilen för att producera högklassigt innehåll! https://qred.com/se2/blog/anvand-mobilen-for-att-producera-hogklassigt-innehall/ Thu, 11 Oct 2018 04:46:45 +0000 https://qred.com/se2/?p=7538 Tiden är här. Nu är det dags för dig att hoppa på tåget för content och social media marketing! Ta bilder, spela in filmer, redigera ditt material och publicera på din hemsida och sociala kanaler. Tror du att det krävs en dyr kamera med utrustning för att komma igång? Fel! Du har antagligen redan allt […]

Inlägget Använd mobilen för att producera högklassigt innehåll! dök först upp på Qred Företagslån.

]]>
Tiden är här. Nu är det dags för dig att hoppa på tåget för content och social media marketing! Ta bilder, spela in filmer, redigera ditt material och publicera på din hemsida och sociala kanaler. Tror du att det krävs en dyr kamera med utrustning för att komma igång? Fel!

Du har antagligen redan allt som krävs i din ficka eller så läser du det här inlägget på just en sådan – din smartphone. Idag har våra smartphones tillräckligt bra kameror för att skapa innehåll med som inte bara ska läggas upp på våra privata konton och profiler. Faktum är att Sveriges största TV-kanal, TV4, regelbundet använder smartphones för att spela in intervjuer med både journalister och andra intervjuobjekt. Så duger det för TV4 borde det också fungera för dig och din verksamhet. Du kan dessutom köpa till billiga tillbehör för att göra slutresultatet ännu bättre. Mer om det senare…

Hollywood vs. Hemmavideo

Till att börja med ska du sätta dig ned och ta fram lite mål för ditt innehållsskapande. Ska det vara en presentation av företaget, vloggar, tutorials och guider, intervjuer eller annat? Alla typer kräver olika upplägg och förutsättningar. Din budget spelar såklart också in för hur mycket extrautrustning du kan köpa för att nå det resultat du önskar. Det finns flera filmer som har filmats enbart med smartphone, dock ska man komma ihåg att det antagligen användes en hel del extrautrustning och att de hade ett helt team av proffs bakom produktionen. Den senaste filmen är Unsane, av Steven Soderbergh.

Kom ihåg!

 1. En mobiltelefon kommer aldrig att kunna uppnå samma resultat som en professionell kamera, däremot kan du skapa riktigt bra innehåll som funkar för dig och din målgrupp.
 2. Motivet och planeringen är allt! Du kan ha köpt utrustning och tillbehör för tusentals kronor utan att få det resultat du önskar. Tänk då på saker som komponering, intervjuteknik, etc för att lösa de problem som du har.
 3. Var skeptisk när du ser reklamfilmer där det står “Completely shot on an iPhone” eller liknande. Det handlar ofta om att man har använt en iPhone eller en smartphone tillsammans med objektiv, stabilisatorer, drönare, radiobilar, dyr ljudutrustning och annat.

Optimera dina bilder och film

Med det sagt så vill vi ändå ge dig tips på hur du kan optimera dina insatser med att ta bilder och filma med mobilen. Vissa är dyrare än andra och det finns såklart olika prisklasser för de flesta produkterna. Läs på, jämför och köp en sak i taget för att hålla kostnaderna nere.

Filma liggande!

Eller? I dagarna presenterade bl a Youtube att de ska börja stödja vertikal video. Sedan tidigare har redan Instagram stories och Instagram TV varit i framkant när det gäller vertikal video. Tänk dock på att du begränsar dig om du filmar i vertikalt (stående) läge. Det är relativt enkelt att göra en horisontell (liggande) video till vertikal genom att redigera den något. Dock funkar det bäst om man filmar i hög upplösning, som t ex 4K.

Använd naturligt ljus!

Filma utomhus eller nära fönster för att få så mycket naturligt ljus som möjligt. Ingen vill ha det där gula eller flimrande ljuset från inomhuslampor…

Filma B-roll

B-roll är det som ofta används i början av filmer (vloggar) för att förklara en miljö eller ta dig till nästa.

Bild ska förklara, ljud ska väcka känslor

Tänk på helheten och glöm för guds skull inte ljudet. Lägg till musik till din B-roll och ha kvar lite musik i bakgrunden om du har någon som pratar.

Ta om tills det blir perfekt!

Bli inte nöjd med en tagning eller “nästan bra”. Även om du har en annan person som du filmar lär den personen bli mer nöjd av att du är noggrann och inte vill producera något som inte riktigt är bra.

“Short is always better”

Det vanligaste felet många gör är att man vill visa för mycket. För långa klippbilder (B-roll) och utdragna sekvenser får personer att stänga av. Keep it short!

Lägg till undertexter!

Många konsumerar video utan ljud, framför allt på Facebook och Instagram. Lägg därför till undertexter i filmerna som du lägger ut.

Ljud för att spela in med mobilen

Den inbyggda mikrofonen klarar sig helt okej under perfekta förhållanden, som t ex inomhus i ett tyst rum med endast en person som är relativt nära mobilen. Du kan också använda hörlurarnas mikrofon för att på så sätt spela in ljud och samtidigt höra ljudet genom hörlurarna. Det passar särskilt bra om du är på språng och vill att ljudet ska tas upp nära dig, som t ex för en vlogg.

Ska du däremot ta dig ut i ljudupptagna miljöer och under väder- och vindförhållanden som inte passar den inbyggda mikrofonen, så bör du investera i något ytterligare tillbehör.

Vårt tips!

Giganten på ljud inom de flesta priskategorierna är Røde Microphones. De har riktigt fina lösningar för ljudinspelning på mobilen. Vare sig du ska spela in intervjuer, vlogga eller bara spela in lite bakgrundsljud så är Rødes produkter riktigt användarvänliga, prisvärda och bra. Många lämpar sig även för att spela in podcasts direkt i mobilen. Nu finns det inga ursäkter för att inte starta din podcast eller videoproduktion!

Ljus för att spela in med mobilen

Visst, du kan använda mobilens inbyggda blixt/lampa, men ljuset kan bli lite väl skarpt på nära håll och på långt håll kommer den antagligen inte att kunna leverera. Därför kan det vara värt att köpa en lampa till din mobiltelefon. Med en ljussättning kan du få dina motiv att bli mer framstående och samtidigt få bakgrunden att bli sådär filmiskt oskarp som vi alla älskar att se den. En annan fördel med att köpa mobila ljus och lampor är att du kan ljussätta hela din scen, allt från ditt motiv till bakgrund!

LED-lampor är att föredra. Du kan dessutom ofta hitta lampor med s k bi-color, vilket betyder att du kan välja mellan ett varmare (gult) ljus och ett kallare (vitt) ljus. Filma inte heller i motljus om du inte söker en cool siluettbild. Ska du göra det för att du är ute på en viss tid av dagen och vill ha en viss bakgrund, kan du lösa det genom att ljussätta smart. Tänk dock på eventuella intervjuobjekt, kisande ögon ser varken bra ut eller är bekvämt för personen som ska vara med på film.

Vårt tips!

En favorit hos oss när det kommer till ljus är Aputure. Deras nya Amaran AL-MX är otroligt stark, liten och byggkvalitén är fantastisk! Det faktum att den faktiskt inte är mycket större än ett kreditkort i bredd och höjd medan djupet är några centimeter, gör den till en given ljuskälla för mobil produktion.

Har du en lägre budget?
Då är vårt heta tips att du kollar in butiker som Clas Ohlson, Biltema, Teknikmagasinet, Kjell & Company eller liknande. Där finns det billiga LED-lampor till mer överkomliga priser.

Ta bättre bilder och spela in filmer med objektiv

Som vi nämnde i inledningen av inlägget använder de flesta sig av externa objektiv och filter för att få bästa resultat av sitt material. Det finns i alla möjliga olika lösningar och prisklasser, vårt tips är att googla dig fram till ett som passar just dig, din smartphone och din plånbok.

Externa objektiv kan ge dig och ditt material den där sista knuffen och procenten som krävs för att du ska bli riktigt nöjd med slutresultatet.

Vårt tips!

En favorit hos oss på produkterna från Moment. De har, förutom objektiv till smartphones, även praktiska fodral, filter, gimbals och mycket mer. Tillsammans med deras egen app så blir det en riktigt bra setup för din foto- och filmproduktion. Mer om appen senare i inlägget.

Stabilisera din mobiltelefon med t ex gimbal eller stativ

Det finns flera sätt att stabilisera din smartphone när du ska filma och ta bilder. En gimbal är att föredra, framför allt när du ska filma. Ska du bara ta bilder räcker det oftast med någon form av stativ. Du kan faktiskt använda ditt stativ som en steadycam genom att hålla i mittstaven och inte veckla ut stativet.

Vårt tips!

Zhiyun Smooth 4 är en smidig gimbal som kostar ca 1 600 kr. Vill du komma ned i pris har Feiyutech en gimbal som heter Vimble 2, den kostar endast ca 900 kr. Vill du gå all-in och köpa en gimbal som fungerar riktigt väl med sin tillhörande app ska du investera i Flowmotion. Ett annat välrenommerat varumärke inom foto och video är DJI. Deras gimbal för mobiler heter DJI Osmo Mobile och du lär inte bli besviken av dess prestanda.

Bygg din egen rigg

Rigg – vad är det?
Det är ett sätt att bygga ihop all din utrustning och fortfarande ha den portabel. Så det är en bra lösning om du vill ha din mobil, mikrofon och lampa i ett paket. Det finns också hela ställningar som omsluter din mobiltelefon och som kan anpassas med ljus och ljud. T ex de från Filmic.

Vårt tips!

Riggar och produkter från Shoulderpod är väldigt bra för att de är prisvärda och anpassningsbara. Vårt andra tips är att “jerry-rigga” din egen setup för att få den precis så som du vill ha den.

Appar för att ta bilder/filma och redigera

“Det finns lika många recept på spaghetti bolognese som det finns kockar!”

Ett klassiskt citat som antagligen passar lika bra in på nästa ämne, nämligen vilka appar som är bäst till fotografering och videofilmning för smartphones. Vi väljer att gå igenom några:

Moment

Med appen från Moment kan du anpassa din kamera för både foto och film. Har du dessutom objektiv från Moment så kan du ställa in det direkt i appen och få tillgång till fler funktioner och data. Välj att filma i 4K eller i 120 fps i 1080p, förutsatt att din smartphone och kamera klarar av det.

Filmic Pro

Filmic Pro är en väldigt populär app för filmskapare p g a den stora mängd funktioner, både för bild och ljud. Du kan t ex få histogram och mycket data för att nå det bästa slutresultatet. Många av de filmer från Hollywood som visats på bio har filmats med Filmic Pro.

VSCO

Den här appen är väldigt populär bland influencers tack vare sina filter och användarvänliga redigeringsfunktioner. Den finns både som gratis- och betalversion.

Lightroom

Adobes populära app Lightroom funkar lika bra i mobilen som den gör på datorn. Spara dina s k presets för att slippa redigera alla bilder från scratch. Dessutom kan du synka dina bilder via molnet och plocka upp arbetet på din dator eller vice versa.

iMovie

Ute efter enklare redigering som att klippa, lägga till övergångar och ljud? Då kommer du att vara nöjd med iMovie. Vårt tips är dock att försöka lägga över redigeringsarbetet till datorn då det kan vara pilligt och svårt att göra det direkt i mobilen.

PS Express

Photoshop i mobilen har aldrig varit enklare sedan Adobe släppte sin senaste uppdatering.

Vizmato

Lägg på filter och mycket mer direkt i appen med Vizmato.

Sprid ditt innehåll

Hitta rätt kanaler för dig att synas och sprida ditt innehåll på. Är du en restaurang kanske Instagram passar dig bättre än LinkedIn? Är du en konsult kanske LinkedIn passar dig bättre än Instagram?

Tips! Läs artikeln Gratis marknadsföring för ditt företag

Hur kommer jag igång?

Ta upp mobilen ur fickan och börja leka runt med foto och film. Du kommer att förvånas över hur snabbt du faktiskt lär dig vartefter du börjar testa dig fram. Läs på, kolla tutorials på Youtube, prata med vänner, kollegor och köp tillbehör tills att du har allt du behöver.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Inlägget Använd mobilen för att producera högklassigt innehåll! dök först upp på Qred Företagslån.

]]>